Fordulat az EU-csúcson: Orbán beismerte, hogy a magyar álláspont vesztésre áll

Fotó: Miniszterelnöki Kabinetiroda

Harmadik napja tart az uniós csúcs Brüsszelben, amelyen a tagállamok a következő hét éves pénzügyi ciklus forrásairól és a koronavírus helyreállítási gigamentőcsomag részleteiről döntenek. Mint korábban beszámoltunk róla, bár a csúcsot megelőzően még úgy tűnt, Orbán nyerésre áll, ami a források jogállamisági feltételekhez való kötését illeti, a hollandok kemény kiállása váratlanul nehéz helyzet elé állította a magyar delegáció tagjait.

Orbán pozíciójának meredek romlására utal, hogy egy vasárnap déli interjújában lényegében már ő maga is beismerte,

hogy a magyar álláspont vesztésre áll.

Orbán azt mondta, hiába kérte a német soros elnökséget a Magyarország elleni folyó hetes cikkely szerinti eljárás minél előbbi lezárására, ezt a jogállamisági kritériumokat illető javaslataihoz hasonlóan elutasították.

A várható vereség miatt Orbán gyorsan meg is találta a bűnbakot a holland miniszterelnök személyében. Személyeskedő stílusban úgy fogalmazott:

„Nem tudom, mi a személyes oka annak, hogy a holland miniszterelnök engem vagy Magyarországot utálja, de olyan keményen támad, és hangsúlyozza, hogy (…) Magyarországot pénzügyileg meg kell büntetni, hogy az elfogadhatatlan”.

Orbán azon akadhatott ki ennyire, hogy a hollandok szombaton kikötötték: semmi olyasmibe nem fognak beleegyezni, ami nem ad erős jogállami garanciákat. Ennek érdekében akár még a tárgyalásokat is hagynák összedőlni. Orbán erre reagálva mondta azt, hogy nem az ő hibája lesz, ha nem sikerül megállapodni, hanem a „holland srácé”. A kormányfő szerint Mark Rutte (a holland miniszterelnök – a szerk.) “valami újat akar behozni”, miközben ő a “fennálló rendet, a status quo-t képviseli”. Arra a kérdésre, hogy találkozik-e Ruttéval, egy gúnyos mosollyal annyit válaszolt, „én készen állok”.

Hogy a későbbiekben is vajon a holland álláspontnak fog-e állni a zászló, az természetesen nem lefutott kérdés, messze még a tárgyalások vége, de egyelőre úgy tűnik, hiába adott magának még egy kamufelhatalmazást is Orbán a magyar parlamenten keresztül a jogállamisági feltételek elutasítására, az EU nem hajlandó engedni a zsarolásának.

Bővebben itt írtunk arról, hogy miért gondoljuk úgy, hogy Orbán a brüsszeli csúcson nem “a magyarok pénzét”, hanem azt a “jogát” ment védeni Brüsszelbe, hogy továbbra is következmények nélkül lapátolhassa az európai adófizetők pénzét az oligarchái zsebébe.

Orbán nem a magyarok pénzét védi Brüsszelben, hanem a “jogot”, hogy ellophassa azt tőlük

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!