Bajba került Orbán az EU-csúcson, váratlanul erős ellenállásba kezdtek a hollandok

Fotó: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Bár az elmúlt napokban arról írt a sajtó, hogy legjobb esetben is csak a jogállamisági mechanizmus egy felvizezett formáját fogadhatják el Brüsszelben, többen pedig egyenesen azt írták, Orbán már készítheti is be a pezsgőt, úgy tűnik, mégiscsak elhamarkodottak voltak a magyar kormányfő várható győzelméről szóló hírek. Holland diplomáciai források azt közölték szombaton az Euronews riporterével, hogy

mindenképp ragaszkodni fognak ahhoz, hogy az Európai Tanácsban fordított minősített többséggel működjön a jogállamisági mechanizmus.

Mint ismert, az eredeti tervek szerint a jogállamisági mechanizmus megakadályozásához arra lett volna szükség, hogy az Európai Tanács minősített többsége szavazza le azt. Ha tehát Orbán meg akarta volna akadályozni, hogy Budapesttel szemben elindítsák a mechanizmust, a tagállamok többségét maga mögé kellett volna állítania. Megkönnyebbülést jelenthetett a magyar kormányfő számára, hogy ezen a megoldáson később jelentősen enyhítettek. Az új verzió szerint már nem a mechanizmus elutasításához, hanem a megszavazásához kellett volna a minősített többség. Sokan ez utóbbi verziót értékelték úgy, hogy a Tanács lényegében kiherélte a javaslatot, és tálcán nyújtotta Orbánnak a győzelmet. A hollandok úgy tűnik, most erre a verzióra mondanának nemet.

“Garantálom, hogy nem egyezünk bele olyasmibe, ami nem ad erős jogállami garanciákat. Ha nem így lesz, hagyjuk majd összeomlani a tárgyalásokat”

– közölték.

Hogy mennyire kiéleződhet a harc a két tagállam között, azt jelzi, hogy a Politico hozzájutott egy dokumentumhoz, ami szerint a magyarok nemhogy a hollandok által preferált verzióval, de még a felvizezett megoldással sem elégednének meg. A lap szerint a magyar delegáció úgy módosított a tervezetről szóló dokumentumon, hogy az Európai Tanácsnak

csak egyhangú szavazással adna jogot arra, hogy dönthessen a mechanizmus megindításáról.

Ha ezt a verziót fogadná el a Tanács, az azt az abszurd helyzetet eredményezné, hogy a magyarok vétójoggal rendelkeznének az ellenük indított jogállamisági mechanizmusban. Orbánék emellett azt a részt is ki akarják szedni a záródokumentumból, amely az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentésének felhasználásáról szól. Az unió nagyrészt ez a jelentés alapján dönthetne arról, látnak-e rendszerszintű jogállamisági problémát egy tagállamban.

Kérdés, hogy vajon a magyarok vagy a hollandok fognak-e végül győztesen kikerülni a mechanizmussal kapcsolatos küzdelemből. Egyelőre úgy tűnik, a hollandok sem hajlandóak engedni, és inkább hagyják veszni a tárgyalásokat, mint hogy engedjenek az európai értékek védelméből.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!