Orbán nem a magyarok pénzét védi Brüsszelben, hanem a “jogot”, hogy ellophassa azt tőlük

Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Saját magához képest is szokatlanul hazug videót osztott meg Orbán Viktor a Facebook-oldalán csütörtökön a brüsszeli csúcsra menet. Mint ismert, az Európai Unió tagállamai a következő két napban terveznek megállapodni a következő pénzügyi ciklus uniós forrásainak felhasználásáról, valamint a koronavírus-válság enyhítésére szánt gazdasági gigamentőcsomagról. A tervek szerint nagy viták várhatók, sok az érdekellentét, amelyek egyik legfőbb forrása, hogy az EU történetében először jogállami feltételekhez kötnék a források felhasználását.

Miután gyakorlatilag az egész korrupt rendszere ezeknek a forrásoknak a zsebre rakásán múlik, Orbán Viktor és a Fidesz érthetően hallani sem akar ezekről a feltételekről. Hogy megerősítsék Orbán tárgyalási pozícióit, kedden egy olyan határozatot fogadtattak el a parlamenttel, ami papíron arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy vétózzon meg minden olyan javaslatot, ami feltételekhez kötné a források felhasználását. Azért csak papíron, mert aki tisztában van a magyar belpolitikával, az pontosan tudja, hogy a határozat csak az orbáni színjáték része, ami azt a látszatot próbálja kelteni, hogy a “szuverén magyar parlament” megköti Orbán kezét, akinek így nincs más választása, mint végrehajtani a parlament akaratát.

Ezzel szemben a valóság éppen fordítva van, Orbán köti meg a parlament kezét, és ő ad “felhatalmazást” magának. A legaljasabb cinizmus ez, ami arról szól, hogy bárkit, aki kifogásolni meri, hogy visszautasítja a jogállami feltételeket, megvádolhassa azzal, hogy antidemokrata. Orbán azáltal, hogy úgy tesz, mintha ő csak a szuverén magyar parlament akaratát hajtaná végre, azt a látszatot kelti, mintha ő lenne a demokrata, és akik számonkérik, az antidemokraták (mert hogy milyen alapon merik kritizálni őt, aki csak a parlament akaratát hajtja végre). Ez a cinizmus netovábbja, hiszen pontosan tudjuk, hogy a magyar parlamentnek nincs semmiféle szabad akarata, az egész csak egy díszlet. Csak arra szolgál, hogy kiszolgálja és végrehajtsa Orbán kizárólagos akaratát. Hogy ehhez a hazugsághoz miért asszisztál az EU, az rejtély.

Ennek ismeretében különösen felháborító, amit Orbán a videóban előadott. A vidéki szavazótáborának kikacsintva úgy fogalmazott, hogy

kötelessége érvényt szerezni annak a döntésnek, amivel a parlament “feltarisznyázta” őt.

Senki nem “tarisznyázta fel” őt semmire, ő adta magának a kamufelhatalmazást. Mintha ez nem lenne épp elég arcátlan hazugság, Orbán hozzátette,

„A magyar álláspont világos: a magyarok pénzéről a magyaroknak kell dönteniük”.

Ez, ha lehet még az előzőnél is arcátlanabb kijelentés: egyrészt úgy sajátítja ki a magyar álláspontot, mintha nem létezhetne, aki másként vélekedik. Orbán álláspontja nem a magyar álláspont, az csak Orbán Viktor álláspontja. Másrészt: amit Orbán a magyarok pénzének nevez, az valójában nem a magyaroké, hanem az európai adófizetőké (amibe nyilván beleértendők a magyarok is, de nem csak ők). Harmadrészt: úgy beszél Orbán, mintha nem lenne köztudott, hogy a magyar források egy jelentős része nem a magyar emberekhez kerül, hanem Orbán stróman haverjaihoz. Minek találták volna ki a jogállamisági kritériumot Brüsszelben, ha nem pont azért, hogy az uniós adófizetők pénze ne kerüljön automatikusan Orbán strómanjaihoz?

Orbán valójában nem a magyarok pénzét akarja megvédeni Brüsszelben, hanem a “jogot”, hogy következmények nélkül ellophassa azt tőlük.

Épp ezért, ha le akarnánk fordítani, hogy mit értett igazából Orbán az idézett mondat alatt, valahogy úgy tudnánk, hogy

“Orbán álláspontja világos: Orbán pénzéről csakis Orbán dönthet”.

Bármit mondjon is Orbán, ez nem az ő pénze, hanem elsősorban az európaiaké, másodsorban a magyaroké. Akkor is, ha ő arra a saját tulajdonaként tekint. Orbán és a strómanjai úgy rakják zsebre az európaiak pénzét, ráadásul úgy követelőznek érte pofátlan módon, mintha az övék lenne, és nekik alanyi jogon járna. Hogy ha tényleg a magyarok pénzét akarnák megvédeni Brüsszelben, nyilván nem lenne gondjuk azzal, ha jogállamisági feltételekhez kötnék a felhasználását. Ezzel csak akkor lehet gondjuk, ha nem a magyarok pénzét akarják megvédeni, hanem a saját “jogukat” arra, hogy azt következmények nélkül ellophassák a magyaroktól.

Ha lenne eszük a képviselőknek Brüsszelben, úgy penderítenék ki Orbánt már a reptérről, hogy a lába nem érné a földet. Ki az, aki nem dobná ki az otthonából azt az embert, aki előbb zsebre rakja a gondosan eldugott pénzt, aztán még többért követelőzik? Orbán nem hogy azt nem érdemli meg, hogy egy asztalhoz üljenek vele Brüsszelben, de azt sem, hogy egyáltalán beengedjék a város területére.

Itt nézhető vissza Orbán pofátlan követelőzése:

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!