Pánik a Karmelitában – Orbánék ellen döntött a bíróság!

Átütő ellenzéki sikert ért el Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, aki több év pereskedés után nyert az Energiaügyi Minisztériummal szemben!

2021 januárjában fordult a szocialista párt politikusa közérdekű adatigénylési kérelemmel a kormányhoz, hogy megtudja, milyen tulajdonosi döntéseket hozott 2019-ben és 2020-ban az MVM Zrt-vel kapcsolatban, azonban Orbánék megtagadták az adatok kiadását!

Két és fél év kellett ahhoz, hogy végre jogerős ítélet szülessen, mely romba döntheti Orbánék rendszerét a Mátrai Erőmű túlárazott, mutyigyanús megvásárlásának körülményei miatt!

Bár a kormány mindent bevetett, hogy elkerülje az ítéletet, azonban a bíróság jogerős döntése értelmében,

ki kell adni az MVM Zrt-vel kapcsolatban 2019-2020-ban hozott tulajdonosi határozatokat!

Az MSZP a közösségi oldalán közzétett bejegyzésében részletezi az ügyet. Ebből kiderül, hogy az említett időszakban vásárolta meg közpénz-tízmilliárdokért az állami MVM a Mészáros Lőrinc által „legatyásított” Mátrai Erőművet, és ebben az időben hozott a kormány különböző stratégiai döntéseket az MVM-mel kapcsolatban.

A bíróság első- és másodfokon is adatkiadásra kötelezte a kormányt, de Orbánék az ítélet végrehajtása helyett felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Kúriához, amely idén januárban – az ügy „különös bonyolultsága, vagy kiemelt társadalmi jelentősége” miatt (hogy pontosan melyik ok miatt, ezt már nem fogjuk megtudni) – ötfős tanácsban eljárva, az ítéleteket hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította.

A megismételt eljárásban – eleget téve a Kúria iránymutatásainak is – végül pontosan ugyanaz az ítélet született, mint 2021. szeptemberében.

A megismételt eljárásban hozott ítélet immár jogerős!

A lényeg: 54.416 forint költségtérítés ellenében, 15 napon belül megismerhetővé kell tenni az MVM Zrt-vel kapcsolatban 2019-2020-ban hozott tulajdonosi határozatokat!

Így például azt, hogy mikor és milyen határozatok születtek a Mátrai Erőmű megvásárlásával Mészáros „nemstróman” Lőrinc veszteségeinek kipótlására, vagy hogyan készítették elő a köztulajdonban álló MVM privatizálását.

Az MSZP szerint mindenkinek joga van tudni, miért, hogyan és kinek akarta átjátszani a Fidesz nemzeti vagyonunk egyik legértékesebb részét, vagy milyen döntésekkel szivattyúzták ki a közpénzt az állami cégből, ezért elvárják, hogy a minisztérium maradéktalanul teljesítse a bíróság jogerős ítéletét!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!