Bekövetkezett: Brüsszel most visszavág Orbánnak mindenért!

Orbán Putyin

Emlékeznek, amikor Orbán Viktor visszautasította az EU kedvezményes hitelét, arra hivatkozva, hogy az a 3500 milliárd forint csak az államadósságot növelné? Hát most nagy lehet a baj, mert Orbán levelet írt Brüsszelnek, hogy mégiscsak kellene ez a pénz. Pechjére azonban Brüsszel most mindenért visszavág: azt üzenik, csak akkor adnak hitelt, ha Orbán elárulja Putyint…

Magyarország mégis le akarja hívni a hazánknak járó 5800 milliárd forintos  újjáépítési keret 57 százalékos, vagyis 3500 milliárd forintos kedvezményes hitelkeretét – értesült diplomáciai és gazdasági forrásokból a 444.hu.

Ez az a piacinál sokkal olcsóbb EU-hitel, amit Orbán tavaly év végén még visszadobott, most viszont megalázkodva mégis kéri.

A portál szerint Orbán pénteken írt levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, hogy pénzt kér. Annak idején Orbánnak azért nem kellett a kedvezményes EU-hitel, mert arra számított, hogy ha a pénznek több mint a felét elengedi, akkor Brüsszel kevésbé fogja ellenőrizni. Ez azonban nem jött be, az Európai Bizottság azóta is ragaszkodik hozzá, hogy a pénz egy részét a korrupció visszafogására, a közbeszerzési rendszer modernizációjára és más, az országspecifikus ajánlásokban szereplő javaslatok végrehajtására költsék.

A magyar kormány erről hazudta itthon azt, hogy Brüsszel a gyermekvédelmi törvény miatt tartja vissza a pénzt.

Eddig Orbán Viktor és a kormány többi tagja is arról beszélt, hogy ez a pénz csak az államadósságot növelné. Nagy lehet a baj, ha ezek után Orbán mégis levelet ír Brüsszelnek és a már visszautasított hitelért kuncsorog.

A 444.hu információi szerint Ágostházy Szabolcs államtitkár azzal az üzenettel tért vissza a magyar kormányhoz, hogy a hitelkeret csak akkor nyílhat meg Magyarország előtt, ha a pénzt elsősorban az orosz energiafüggőség felszámolására használnák fel. Vagyis

Brüsszel csak akkor ad hitelt, ha Orbán elárulja Putyint!

Kérdés, hogy mit reagál erre a magyar  miniszterelnök. Nem kizárt, hogy most is mindent megígér, majd – akárcsak tíz évvel ezelőtt az IMF esetében – a végén kiderül, hogy semmit sem tart be, mert csak az időhúzásra játszik.

Akárhogy is van, nagy lehet a baj, ami könnyen összefügghet azzal, hogy a Fidesz egyes sajtóértesülések szerint brutális megszorító csomag bejelentésére készül, ha győz. Erről állítólag egy olyan pénzügyminisztériumi dolgozó írt levelet, aki maga is a megszorítások részletein dolgozik. Erről bővebben cikkünk végén olvashat.

Brutális megszorításokat jelent be a Fidesz, ha győz! – állítják egy minisztériumi dolgozó levelére hivatkozva

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!