Orbán először járt a Kossuth rádióban a választás óta, kő kövön nem maradt

Az olajembargóról szóló javaslat felér a magyar gazdaságra ledobott atombombával

– fejtette ki Orbán Viktor a Kossuth rádiónak adott péntek reggeli interjújában.

A miniszterelnök először járt a közrádióban a választás óta. Azt mondta, meg szerette volna várni a kormányalakítást, de a “nemzetközi helyzet fokozódik”, ezért nem tudott várni.

Orbán szerint több baj is van az olajembargó ötletével. Több sebből vérzik, mert “fittyet hány arra, hogy az európai országoknak különböző lehetőségek állnak rendelkezésükre”. Néhány hete egy uniós csúcson létrehoztak egy konszenzust, ami figyelembe veszi, hogy az országoknak eltérő energiaszerkezete van és minden országnak szuverén joga, hogy milyen energiaösszetételben működteti az országot. Az Európai Bizottág javaslata Orbán szerint felrúgja a versailles-i konszenzust, ezzel megbontja a Versailles-ban két nap alatt létrehozott európai egységet.

Az EB elnöke megtámadta az európai egységet

– vélekedett Orbán.

Orbán szerint ő nem konfrontálódni akar az EU-val, ő egy konstruktív dialógusban érdekelt, de vannak idők, amikor vissza kell adni a labdát a feladónak. Szerinte ha ő nem küldte volna a javaslatot,

a rezsicsökkentésnek már az év végén vége lenne.

Hogy a legtöbb elemző szerint a rezsicsökkentés egyébként is fenntarthatatlan, arra Orbán nem tért ki. Sőt, azt igyekezett sulykolni, hogy a rezsicsökkentés mögött “komoly pénzügyi számítások vannak”, amit csak az embargó borítana fel teljesen.

Ha nem oldják meg a magyar kérdést és anélkül vezetnek be olaj- és gázembargót, akkor a rezsicsökkentésnek vége. Az a harc, amit most folytatok, az a magyar rezsicsökkentésért folytatott harc

– magyarázta Orbán.

A miniszterelnök felidézte, hogy ez a hatodik EU-s szankciós csomag, eddig ötöt vezettek be. Orbán szerint a szankciók eddig jobban fájtak Európának, mint az oroszoknak, de mivel ebben a kérdésben egységes az uniós álláspont, így a kormány a szankciókat eddig mindig támogatta.

A szankciók első öt csomagjával még egyet tudtam érteni, de már akkor mondtuk, hogy van egy vörös vonal, amit ne lépjenek át. Ez az energiaszektor volt. De csak jönnek tovább, most viszont eljött az a pont, amikor nem hagyhatjuk ezt

– fejtegette.

Orbán megismételte a Fidesz “békepárti álláspontját” is, valamint azt, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból. Elutasította azt a széles körben elterjedt vélekedést, mely szerint a kormány érzéketlen lenne az ukránokkal szemben.

Orbán az interjúban a kormányalakításra is kitért: kifejtette, hogy jelentősen át szeretné alakítani a kormány szerkezetét a jelenlegi kihívásoknak megfelelően. Hozzátette: reményei szerint május 16-án teheti le a miniszterelnöki esküt, ezt követően a hónap végén állhat fel az új kabinet.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!