Putyin Moszkvából üzent a magyaroknak: azt akarja, hogy Orbán nyerje a választást

Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt kedden Orbán Viktor Moszkvában. A találkozó pikantériáját az adta, hogy az orosz-ukrán válság közepén szervezték meg. Orbánt többen azzal vádolták a találkozót megelőzően, hogy legitimációs mentőövet dob a háborús agresszor orosz elnöknek. Pár órával a találkozó előtt maga Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is felhívta a miniszterelnököt, bővebben itt írtunk arról, miről beszélgettek:

Váratlan hívást kapott Orbán a NATO-tól pár órával a Putyin-találkozó előtt

Az, hogy Orbán találkozót kezdeményezett az orosz elnöknél, már csak azért is furcsa, mert a kétoldalú találkozón az MTI beszámolója szerint semmi olyasmi nem hangzott el, ami indokolttá tenné, hogy a találkozót ilyen magas szinten rendezzék meg.

Szó volt többek között az orosz-magyar gázszállítási szerződésről, valamint az orosz-ukrán konfliktusról is. Orbán közvetítői szerepben tetszelegve utóbbi kapcsán a békepártiságát hangoztatta, mint fogalmazott: látogatása “békemisszió” is, az Európai Unió részéről “készen állunk egy észszerű megállapodásra”, az EU egyetlen vezetője sem akar háborút. Kifejezte ugyanakkor, hogy az EU-ból “Magyarország” az egyetlen, akinek

a leghosszabb az emlékezete, ami az EU és Oroszország kapcsolatát illeti“.

Volt egy másik beszédes pillanata is a megbeszélésnek: az orosz elnök nyíltan kifejezésre juttatta, hogy azt szeretné, ha a magyarok újraválasztanák Orbánt áprilisban. Putyin hangsúlyozta: folytatni szeretné a közös munkát, amit 12 évvel ezelőtt elkezdtek. Úgy fogalmazott:

Sok mindent tettek együtt, ami a nép javát szolgálja, és nagyon reméli, hogy ezt a munkát folytatni tudják.

Orbán erre azzal kontrázott, hogy

Szeretne nyerni, jó reményei vannak arra, hogy hosszú évekig működhetnek együtt.

A tárgyalásról a TASZSZ hírügynökség is közzétett egy rövid videót, a 444 összegzése szerint az alábbi dolgokról volt még szó benne:

  • Az áruforgalom az előző évben 30 százalékkal nőtt Oroszország és Magyarország között.
  • Az energetikai és a gépipari együttműködés “stabil”.
  • A Gazprom 2036-ig érvényes hosszú távú megállapodást írt alá Magyarországgal.
  • Orbán megköszönte, hogy Oroszország segítette a magyarokat vakcinával és energiával, 900 ezer magyar embert oltottunk be Szputnyikkal, “szívből köszönjük nektek”.
  • A hosszú távú gázmegállapodás valóban nagyon fontos volt, a magyar miniszterelnök szeretné, hogy emeljék meg a mértékét.
  • “Ragyogóan halad” Paks II.
  • Putyin szerint a hosszú távú gázmegállapodás azért is fontos, mert nemcsak stabilitást biztosít, hanem ennek köszönhetően ma Magyarország ötször olcsóbban kapja a gázt, mint az európai piaci ár.

A TASZSZ videója a találkozóról:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!