Váratlan hívást kapott Orbán a NATO-tól pár órával a Putyin-találkozó előtt

Váratlan hívást kapott Orbán Viktor hétfő este, a Putyin-találkozó előestéjén. A hívást maga Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kezdeményezte. A hívásról Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke számolt be kedden egy szűk közleményben.

Hogy pontosan mi lehetett az oka a hívásnak, Havasi nem részletezte, annyit írt csak, hogy Orbán és Stoltenberg áttekintették az orosz-ukrán határon kialakult biztonsági helyzetet, és

hitet hettek a feszültség csökkentése, a viták párbeszéd útján történő megoldása mellett“.

Havasi szerint Orbán emellett tájékoztatta a főtitkárt arról, hogy megbeszélést folytat kedden Vlagyimir Putyinnal. Hogy erre miért volt szükség, jó kérdés, Stoltenberg nyilván tisztában volt vele, hogy Orbán Putyinnal találkozik, ezért is hívhatta fel. Hogy ezen kívül miről lehetett szó kettejük között, nem derült ki, nehéz ugyanakkor arra gondolni, hogy a NATO-főtitkár nem azért kezdeményezte a hívást, mert nyugtalanítja, hogy a nyíltan orosz-szimpatizáns, NATO-körökben híresen megbízhatatlan magyar miniszterelnök az utóbbi évek legsúlyosabb geopolitikai válsága közepette akart találkozni a háborús agresszor orosz elnökkel.

A NATO nyugtalanságával cseng egybe az egyesült ellenzék két napja kiadott közleménye is, melyben arra szólították fel a miniszterelnököt, hogy mondja le a Putyinnal való találkozóját, a jelenlegi feszült helyzetben találkozni ugyanis az orosz elnökkel szerintük “szembe megy a nemzeti érdekeinkkel”. Az Egységben Magyarországért azt írta:

Orbán ne menjen Moszkvába, ha pedig elmegy, akkor haza se jöjjön!

(hvg.hu nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!