Torokszorító, mire lettek figyelmesek civilek a Velencei-tó kármentése során

az újabb tömeges halpusztulást követően a kármentést végző önkéntesek kiszúrták, hogy már a madarak is nagy számban elkezdtek pusztulni a tó környékén

írja a pecaverzum.hu.

A lap szerint hivatalosan egyelőre kevés információt lehet tudni, az illetékesek hallgatnak, a Magyar Országos Horgász Szövetség is csak arról beszél, hogy a tó vízszintje nagyjából négy centimétert emelkedett, ám ennek a hivatalos adatok között nyoma sincs.

A beszámolók szerint a kármentést egyedül a civilek végzik, kiszedik a döglött halakat és az egyéb hulladékokat, amelyek az alacsony vízállás miatt váltak láthatóvá.

„A mai esténket ismét a Velencei-tóban és partján töltöttük, csak nem úgy, ahogy megszokott ilyenkor a nyári estéken. Több napja a hatalmas mértékű, második halpusztulás mellett a madarak is nagyobb mennyiségben elkezdtek dögleni”

– mondta Homoródi Szabolcs, az egyik önkéntes a közösségi oldalán.

Kifejezetten olyan partszakaszt kerestek vasárnap, amit kedvelnek a madarak, így vették észre, hogy tömegével a madarak is elkezdtek hullani. 10-20 darab döglött madár mellől összesen csak 2 még élő, beteg sirályt sikerült befogniuk.

„Mindketten sajnos a botulizmus tüneteit mutatták, melynek a jellegzetessége, hogy az állat szárnya lóg, fejüket nehezen vagy egyáltalában nem tudják tartani, mozgásuk lelassul vagy teljesen megszűnik, miközben hasmenésben szenvednek”

– nyilatkozta az önkéntes, aki csalódottságának adott hangott, hogy az állam helyett a civileknek kell elvégezniük a munkát.

„Leírhatnám a szokásos köröket, hogy mi a büdös francnak kell történnie ahhoz, hogy ismét ne csak a civilek szedjék naponta a több tonna dögöt, keressék a megmenthető madarakat, valakik találjanak választ a tóban zajló folyamatokra, de teljesen felesleges. Az állami szervek szerint ez így van rendben. Vagy ha netán lenne olyan, aki tudja, hogy ez így nem lesz jó, annak szólnak”

– fogalmazott a lap szerint Homoródi.

Fotók a szomorú látványról itt megtekinthetők:

Bővebben pedig itt írtunk a Velencei-tó kálváriájáról:

Hiába vívja haláltusáját a Velencei-tó, a kormány szerint most “nincs pénz a feltöltésre”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!