Tarol a propaganda: egyre kevesebb magyar tartja agresszornak Putyint

Lesújtó közvélemény-kutatást tett közzé a Publicus. A Népszava által megrendelt kutatásból kiderül:

egyre kevesebb magyar tartja agresszornak Putyint, a szankciókat pedig nem támogatják, ha az az itthoni energiaárak növekedéséhez vezet.

Március elejéhez képest is romlott a helyzet: az akkori kutatás szerint még a magyar lakosság 64 százaléka gondolta az orosz offenzívát agressziónak, mostanra viszont 56 százalékra csökkent az így vélekedők aránya. Ezzel szemben már a megkérdezettek 25 százaléka gondolja úgy, hogy Putyin “csak védekezésből” indított háborút Ukrajna ellen.

Az is kiderült, hogy 60-ról 66 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a magyar kormány jól reagált a szomszédunkban kirobbant háborúra. Arra a kérdésre, hogy támogatják-e az Oroszországgal szembeni szankciókat, ha az magasabb energiaárakhoz vezet itthon, 72 százalékuk nemmel felelt. Beszédes a megosztottság a politikai oldalak mentén: a kormánypártiaknak mindössze csak a 6 százaléka vélekedett nem így, miközben az ellenzékiek 61 százaléka vallotta azt, hogy hajlandó lenne némi plusz teherre, ha az az orosz hadsereg meghátrálásához vezethet.

Van azonban némi reménysugár is a felmérésben: a nyugati értékrendhez és orientációhoz szemlátomást ragaszkodnak a magyarok, a túlnyomó többség szerint a nyugat felé kell törekednie Magyarországnak. A válaszadók 62 százaléka értett egyet ezzel a kijelentéssel. Kevesen vannak, mindössze 5-18 százalékos az arányuk azoknak, akik szerint inkább Oroszország felé kellene közelednünk, és az Európai Uniótól, valamint az USA-tól távolodni.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!