Bulgária megoldotta: nincs már szüksége az orosz gázra

Orbán Viktor Bojko Boriszov korábbi bolgár miniszterelnökkel, aki jelenleg korrupciós vádak miatt egy hűvös börtöncllában tartózkodik

Két dologban is előttünk jár Bulgária: először is eltakarították saját, korrupt miniszterelnöküket, majd nem engedve Putyin zsarolásának, megszabadultak az orosz gázfüggőségtől. A magyar köztudatban a szó rossz értelmében balkáni ország úgy tűnik, már jóval előttünk jár.

Bojko Boriszov 2009 és 2021 között volt Bulgária miniszterelnöke, pár hónap megszakítással. Tavaly decemberben sikerült leváltani, miután 3 parlamenti választást is tartottak. Helyét egy, a korrupció-ellenességet a zászlójukra tűző párt vette át, majd nem sokkal ezután 120 korrupciógyanús ügyet tártak fel, mindegyik az EU-s pénzek ellopásával kapcsolatos, aminek következtében a volt miniszterelnököt lecsukták.

A mostani hír pedig, hogy miután a Gazprom április 27-én leállította a gázszállításokat Bulgáriába és Lengyelországba, mert a két ország nem volt hajlandó rubelben fizetni, nem késlekedtek a bolgárok, és amerikai LNG-vel pótolják a kieső részt. A tárgyalások során kiderült, hogy

a Gazpromtól vásárolt földgáz valójában nem olcsó,

és úgy tűnik, hogy ezentúl Bulgária is tud olcsón LNG-t vásárolni. Mindezek mellett  az árak versenyképesebbé tétele érdekében Bulgária közös uniós gázbeszerzést is szorgalmaz, a magyar hisztivel és vétó fenyegetéssel szemben.

Eközben a román szenátus szerdai döntésével gyakorlatilag eltörölte a gázkitermelés extrabevételére kivetett többletadót, így megnyílt az út a fekete-tengeri gázmezők lecsapolásában, ami jelentősen felgyorsíthatja Európa leválását az orosz gázról. Magyarország pedig közvetlenül a háború kitörése előtt szerződött mégnagyobb gáz mennyiségrel, teljesen Moszkvához láncolva a magyar gazdaságot. Arról, hogy Magyarországra 30 százalékkal drágábban kerül az “olcsó” orosz gáz, itt olvashat részletesen:

Durván átvert minket Orbán és Putyin – sehol nincs az olcsó orosz gáz

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!