Durván átvert minket Orbán és Putyin – sehol nincs az olcsó orosz gáz

Fotó: Népszava

Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor február 1-jei moszkvai látogatásakor azt állította, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja az orosz gázt. Az állítás hitelességében már akkor kételkedtek az energiapiac szereplői, és azt feltételezték, hogy Fehéroroszországgal keverte össze Magyrországot Putyin. Úgy tűnik, valóban így van.

A kormány egyik fontos állítása a kampány és a háború kezdete óta, hogy az olcsó orosz gáz nélkül nincs rezsicsökkentés. Mára már az nagyjából mindenkinek világos, hogy nincs az a helyzet, amiben a rezsicsökkentés tartható lenne ebben a formájában, és nagy hiba, tisztán gazdasági ügyeket összekeverni a szociális ügyekkel.

Ám ami ennél is megdöbbentőbb, hogy bár az orosz gázszerződések titkosak, mégis ki lehet következtetni, hogy mennyiért is vesszük a gázt a Gazpromtól.Ehhez támpontot jelent a KHS frissített külkereskedelmi adatbázisa, a tőzsdei árjegyzések, illetve a költségvetés azon sorai, amin a rezsicsökkentés kiadásai szerepelnek. Ezek alapján

februárban 30 százalékkal többet fizettünk az orosz gázért,

mint annak a piaci ára! Mindez azért van, mert Putyin -barátság ide vagy oda- egy fityinggel sem adja Orbánnak a gázt. Pustán annyi történik, hogy az elszámolás két hónapos csúszással történik, tehát ugyanazt a tőzsdei gázárat fizetjük meg, mint mindenki más, csak mindig két hónappal később.

Ebből világosan kiderül, hogy a rezsicsökkentésnek semmilyen köze nincs az orosz gázhoz, az nem egy gazdasági, hanem egy teljes mértékben a választási győzelmet célzó politikai döntés a mai napig, ami addig marad érvényben, amíg a költségvetés ki tudja nyögni. Az igazság pillanata azonban közeledik, és hamarosan be kell Orbánnak vallani a kudarcát.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!