Fellélegezhet Európa – Putyin nem lépte meg a legrosszabbat

Sasha Mordovets | Getty Images News | Getty Images

Lezajlott ma a Vörös téren a szokásos, május 9-i gyözelmi napi katonai parádé, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök is beszédet mondott. A nemzetközi elemzők tűkön ülve hallgatták, vajon mit mond Putyin, és bekövetkezik-e, amitől mindenki retteget. Európa fellélegezhet, de nem tudni meddig.

A több ezer katonát, tankokokat, interkontinentális ballisztikus rakétákat, harci gépeket, és helikopterek sokaságát felvonultató moszkvai Vörös téren megrendezett parádét Putyin a szokásos helyről, személyesen nézte végig. Ebben újdonság nem volt, eddig is próbálta Oroszország felvonultatni a legfejlettebb haditechnikáját, amiből valljuk be őszintén, az ukrajnai műveletekben nem sokat láttunk, némi tulzással azt mondhatjuk, hogy több harci repülő bevetését (77 db) tervezték egyszerre a Vörös tér felett, mint az orosz hadműveletekben bármelyikében is részt vett. Azonban a repülők nem szálltak fel, a légiparádé elmaradt a rossz időjárásra hivatkozva.

A nemzetközi jelentőségét az eseménynek nem is ez adta, hanem az a tény, hogy szinte minden szakértő valamilyen bejelentést várt Putyintól, a legtöbben azt, hogy bejelenti a hadiállapotot, ami innentől kezdve nyílt háborúvá alakult volna a “különleges katonai művelet”, a teljes orosz hadigépezet és emberi erőforrás bevetésével.

Ehhez képest nem történt semmi,

az orosz elnök az eddig megszokottakhoz hasonlóan támadta a nyugatot, az USA-t téve felelőssé a történtekért, elismerve a narratívát, hogy a nyugat támadásra készült a Donyec-medencében és a Krím-félszigeten és ők csak megvédték az orosz lakosságot.

“Minden azt súgta nekünk, hogy harcra van szükségünk”

– mondta a beszdében Putyin, mintha magyarázkodna a halott és sebesült orosz katonákért való bocsánatkérés közepette, beismerve, hogy rossz információkat súgtak a fülébe. A beszéd az orosz himnusszal záródott, sem Orbánnak nem lett igaza, aki azt jósolta, hogy ma véget vet Putyin a háborúnak, sem azoknak az elemzóknek, akik a hadüzenet bejelentését várták a mai naptól. Ezt most megúsztuk, reméljük végleg.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!