Ferenc pápa beadta a derekát, mégis találkozik Orbánékkal: célt ért a nyomásgyakorlás?

Pápa

Mégis összejön a találkozó Ferenc pápa és a magyar állam vezetői, Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök között, legalábbis ha hinni lehet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága által kiadott, és a Magyar Kurírban megjelent közleménynek.

Emlékezetes: néhány napja a National Catholic Register adta hírül, hogy hiába győzködi hetek óta az Orbán-kormány Ferenc pápát, hogy találkozzon a magyar állam vezetőivel, a pápa – a hírek szerint Orbán menekültpolitikája miatt – nem állt kötélnek. Ferenc pápa várhatóan 2021. szeptember 12-én az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust lezáró szentmisére érkezik Magyarországra. A hírek szerint alig néhány órát tölt Budapesten, utána Pozsonyba távozik, ahol Magyarországgal ellentétben napokat tervez eltölteni.

Hogy a pápa miért gondolhatta meg magát, annak feltehetően köze lehet ahhoz, hogy az utóbbi napokban valóságos lejáratóhadjáratot indított ellene a Fidesz-média, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője például arról beszélt, hogy a pápa “keresztényellenesen viselkedik”, és “meg akarta alázni Magyarországot”, Bayer Zsolt pedig azt mondta, hogy ha a pápa nem akar találkozni Orbánnal és Áderrel,

“akkor inkább ne is jöjjön ide.”

Ferenc pápa, bár nem titkoltan nem szimpatizál az Orbán-kormánnyal, vélhetően nem akarta, hogy politikai botrány árnyékolja be a szentmisét, ezért adhatta be végül a derekát, és fogadhatta el Orbánék felkérését a találkozóra. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága közleménye szerint a találkozóra a szentmise előtt fog sor kerülni. Jelzi, hogy a magyar katolikus egyház mennyire összejátszik a kormánnyal, hogy a közleményben

tagadni próbálták, hogy valaha szó volt arról, hogy Ferenc pápa nem akar találkozni orbánékkal, noha ezt lengyel egyházi lapok is megerősítették.

Úgy fogalmaztak: „Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Szentatya magyarországi programjáról – amely jelenleg még szervezés alatt van – hamis információk és téves értelmezések terjedtek el helyi és nemzetközi médiumokban.”

A pápa hivatalos programját várhatóan néhány héten belül teszi közzé a Vatikán.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!