Szóhoz sem jutottak a BBC-ben, olyan jelenetet rendezett Kovács Zoltán

A BBC World HardTalk című műsorának vendége volt Kovács Zoltán szerda este. Az államtitkár fél órán keresztül válaszolt a brit köztelevízió újságírójának kérdéseire, akivel az orosz-ukrán háborúról és az EU által tervezett olajembargóról beszélgetett. Stephen Sackur azt szerette volna megtudni, kinek az oldalán áll valójában Magyarország.

Sackur felhozta, hogy Kovács nemrég arról beszélt, amilyen gyorsan csak lehet, békét kell kötni, akármi is legyen az ára. A műsorvezető rákérdezett, hogy ezt úgy kell-e értelmezni, hogy arra kéri a magyar kormány Ukrajnát, hogy hagyjanak fel a harccal,

azok után, hogy az oroszok újabb ukrán területeket foglaltak el, több tízezer ukránt öltek meg, és elképesztő háborús bűncselekményeket követtek el“.

Kovács úgy válaszolt: ők mindkét félnek azt üzenik, hogy hagyjanak fel a háborúzással, és üljenek tárgyalóasztalhoz.

A BBC újságírója ezután azt szerette volna megtudni, hogy a magyar kormány támogatja-e, hogy Ukrajna fegyveres erővel védi meg a területét. Miután Kovács látványosan értetlenkedett a kérdés miatt, a műsorvezető visszakérdezett, hogy jól értelmezi-e, hogy a kormány tényleg nem támogatja azt, hogy Ukrajna fegyverrel védje meg a saját területét. Erre Kovács igennel felelt.

Meg vagyok rökönyödve, hogy ilyen dolgokat mond itt velem szemben ülve

– sokkolódott le Sackur, rámutatva, hogy Kovács az 1956-os forradalom minden egyes évfordulóján arról ír, milyen hősiesen küzdöttek a magyar ellenállók a szovjet elnyomás ellen.

Kovács erre felháborodva közölte, őt csak ne oktassa ki történelemből Sackur, hiszen “kettejük közül ő a történész”. Az államtitkár szerint a magyar kormány

a magyar emberek érdekeit képviseli, nem a brit, a nyugati vagy az ukrán érdekeket“.

A jelenetet itt tudják visszanézni:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!