Durva kritikát kapott a kínai vakcina a WHO-tól, hiába bízik benne Orbán

Fotó: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images

Orbánék egy lapra tettek fel mindent a járványkezelésben: a minél előbbi, minél nagyobb átoltottságot célozták meg, ami önmagában örvendetes lenne, ha közben nem feledkeznének el a ma már 28 ezer elhunytról, és szembenéznének a vakcinákkal kapcsolatos tényekkel.

Orbán stratégiája, hogy elkezd oltani kínai és orosz vakcinákkal attól függetlenül, hogy azok kaptak-e engedélyt az unióban, a számok tekintetében beválni látszik, az ország átoltottság tekintetében nagyon jó helyen áll, az már kérdéses, hogy ez mekkora védelmet jelent a lakosságnak.

A múlt héten derült ki, hogy az orosz Szputnyik-V vakcinában a vektorvírus szaporodásra képes, ezért nem engedélyezték Brazíliában, most pedig a kínai vakcinával kapcsolatban jelentetett meg állásfoglalást a WHO. Minden előtt le kell szögezni, hogy a szervezet kijelentette, hogy a Sinopharm 2 adagja hatékony a felnőttek (18-59 évesek) PCR-rel megerősített Covid-19 megelőzésében. Ám mielőtt elkezdenénk ujjongani, több, nagyon kemény megállapítást is tesznek azzal kapcsolatban, hogy

nem találják elegendőnek a bizonyítékokat, hogy a készítmény hatásos lenne a súlyos covidos megbetegedések ellen,

ahogy azt sem érzik megalapozottnak, hogy az időseknél megfelelő immunválaszt vált ki. Mindez azért is érintheti érzékenyen Magyarországot, mert itthon a 60 év feletti oltottak 20,6 százalékánál, az összes regisztrált esetében pedig legalább 17,55 százalékánál használták ezt az oltóanyagot úgy, hogy azt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)

nem vizsgálta be, hanem Szijjártó Péter(!) engedélyezte!

A WHO mostani jelentésében arra tér ki, hogy nincs elegendő és megfelelő bizonyíték arra, hogy a 18-59 éves korosztályon kívül mennyire hatékony a vakcina. Tehát, nem azt állítják, hogy az hatástalan, hanem csak azt, hogy ez a hatásosság egyelőre tudományos bizonyítékokkal nincs alátámasztva, így további kutatásokra van szükség. A megfogalmazások azonban elgondolkodtatóak:

  • Mérsékelten biztosak vagyunk abban, hogy a BBIBP-CorV egy vagy két adagját követő súlyos nemkívánatos események kockázata felnőtteknél (18-59 évesek) alacsony.
  • Alacsony a bizalmunk a bizonyítékok minőségét illetően, hogy a BBIBP-CorV 2 adagja hatékony a PCR-rel megerősített Covid-19 megelőzésében idősebb felnőttek (≥60 évesek) esetében.
  • Nagyon alacsony a bizalmunk a bizonyítékok minőségét illetően, hogy a BBIBP-CorV egy vagy két adagját követő súlyos nemkívánatos események kockázata idősebb felnőttek (≥60 év) esetében alacsony.
  • Nagyon alacsony a bizalmunk a bizonyítékok minőségét illetően, hogy a BBIBP-CorV 2 adagja hatékony a PCR-rel megerősített Covid-19 megelőzésében olyan egyéneknél, akiknek társbetegségei vagy egészségi állapota növeli a súlyos Covid-19 kockázatát, amint azt a klinikai vizsgálatban is szerepeltették.
  • Nagyon alacsony a bizalmunk a bizonyítékok minőségét illetően, miszerint a BBIBP-CorV egy vagy két adagját követően a súlyos Covid-19 kockázatát növelő társbetegségekben vagy egészségi állapotokban szenvedő egyéneknél a súlyos nemkívánatos események kockázata alacsony.

Dermesztő dolog derült ki az orosz vakcináról – szaporodóképes lehet a vektorvírus

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!