180 fokos fordulat: Szijjártó délelőtt már a Pfizer telephelyénél kilincselt

Csak egy százezres tömeg kellett hozzá, hogy észhez térjenek.

Közös sajtótájékoztatót tartott kedden Szijjártó Péter a Pfizer magyarországi képviseleténél a cég vezérigazgatójával, Vereckei Péterrelírja a hvg.hu.

A külügyminiszter elmondta: azért látogatott el a Pfizerhez, hogy

“kifejezze nagyrabecsülését és köszönetet mondjon a cég valamennyi magyarországi munkatársának az eddig elvégzett munkájáért”.

Mint mondta, december 26. óta nagyon komoly munkát végeztek, hogy nagy mennyiségű oltóanyag érkezzen hazánkba. A Pfizerrel kötött szerződés összesen 10,8 millió oltóanyagról szól. Ma már a 20. szállítmány érkezik, 334 ezer vakcina, amivel összesen 2,8 millióra nőtt a Pfizer oltóanyag száma, amit itthon felhasználhatnak.

“Eddig a legtöbb oltóanyag az országba a Pfizertől érkezett”

– szögezte le Szijjártó, majd azt próbálta bizonygatni, hogy ők “sosem tekintettek ideológiai kérdésként a vakcinákra”, ezért vásároltak több helyről is. (Ennek “némiképp” ellentmond, hogy alig másfél hete egy olyan félrevezető táblázatot tettek közzé, ami szándékosan rossz színben tüntette fel a Pfizert a keleti vakcinákkal szemben. A táblázatot többek mellett Karikó Katalin is éles kritikával illette.) A miniszter szerint elmondható, hogy “Magyarországon fordul át először a vakcinákat tekintve keresletiről kínálati piacra, aki kéri, az kaphat oltást”.

“Ha a Pfizer nem szállít, akkor nem állnánk így”

– hálálkodott.

Azt is elmondta: a fiatalok oltásában különösen nagy szerepet szánnak majd a Pfizer készítményének, a készleteket tartalékolják a 16–18 év közötti korosztály beoltására, illetve várják a tudományos álláspontokat a 16 év alattiak oltása tekintetében.

Vereckei Péter vezérigazgató felidézte, hogy a Pfizer vállalta, hogy felpörgeti a szállításokat az EU-ba, így a második negyedévre 4,6 millió adagot fognak leszállítani Magyarországra, májusban közel 1,3 millió adag, míg júniusban 2,2 millió vakcina fog érkezni.

Itt lehet visszanézni a sajtótájékoztatót:

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!