Végre! Kezdenek összeállni egyetlen tömbbe a pártok a Fidesz ellen!

Felmérések szerint legyőzhetik Orbánékat!

A szavazók sokszor okosabbak, mint a pártjaik! A Závecz Research öt hónappal ezelőtti felmérése szerint az ellenzéki választók 81 százaléka azt szeretné, hogy a hat parlamenti párt közös EP-listát állítson. A kutatás adatai szerint a a választók 35 százaléka szavazna a közös listára, míg a Fidesz–KDNP csak 34 százalékot kapna. Mivel a felmérés szerint a Mi Hazánk csak 6 százalékos támogatottságot érne el, ha valóban eszerint alakulna a választás,

a közös ellenzék 11 képviselőt küldhetne Brüsszelbe, míg aFidesz-KDNP csak 9 mandátumot érne el, a Mi Hazánk választóit pedig egy politikus képviselné. Vagyis egy közös ellenzéki lista legyőzné Orbánékat!

Az MSZP már régóta szorgalmazza ezt a fajta együttműködést, amely szerintük arról szólna, hogy az ellenzéki pártok működő alternatívát mutathatnának 2026-ra. A DK eddig elzárkózott ettől, ám Magyar Péter színrelépése átírhatta a Dobrev Kláráék eddigi terveit, mert most Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes csütörtök délben bejelentették:

az MSZP, a DK és a Párbeszéd június 9-én közös EP- és fővárosi listát állít, és a 2026-ban is együtt indulnak!

Dobrev a bejelentésen elmondta: a megállapodás az Orbán-rendszer leváltásáról szól, és utána egy tisztességes, baloldali, szociáldemokrata, zöld kormányzással vezetnék ki az országot abból a megélhetési, erkölcsi és politikai válságból, amit a Fidesz teremtett.

„Örülnék, ha most még többen állhatnánk itt” – ezt már Karácsony Gergely mondta, majd hozzátette: elfogadja a Momentum döntését, hogy az önkormányzati választáson külön fővárosi listán indulnak. A főpolgármester ugyanakkor felhívta a különutas pártok figyelmét arra, hogy nem elég csak nemet mondani Orbánra, hanem konkrét ajánlatot is kell adni. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke mindehhez annyit tett hozzá:

Az ellenzéki együttműködést követelő választóknak „most már van hova szavazni.”

Az MSZP társelnöke szerint az EP-választás legfontosabb tétje, hogy Orbán Viktor és a szélsőjobboldali barátait vissza tudják-e szorítani. A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a közös EP-lista élén Dobrev Klára lesz, és az első négy helyet a DK kapja, az ötödik mandátum az MSZP-s Tüttő Katáé lehet, a hatodik a DK-é, és a hetedik helyen szerepel majd a Párbeszéd jelöltje. Ez a mintázat folytatódik aztán a lista egészén.

Ez persze még csak az első lépés a teljes ellenzéki lista felé, mivel a jelenlegi állás szerint a Momentum, a Jobbik és az LMP külön próbálkoznak. Ha viszont a mostani összefogás sikeres lesz, 2026-ra összeállhat egy olyan nagy politikai tömb az ellenzéki oldalon, amely legyőzhet a Fideszt.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!