Sarokba szorították Poltot – Kénytelen lesz kitálalni arról, hogy mi folyik az ügyészségen!

Magyar Péter nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, melyen korábbi felesége, az akkori igazságügyi miniszter, Varga Judit hallható, aki arról vall, hogy a Völner-Schadl-ügy nyomozati dokumentumaiba belepiszkáltak.

Annak érdekében, hogy kiderüljön mi folyik az ügyészségen, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt arról, hogy „valóban nem ura a helyzetnek az ügyészségen?”

A már említett felvételen az igazságügyi tárca volt vezetője arról beszél, hogy Martonovics Bernadett, az Igazságügyi Minisztérium Civilisztikai és Igazságügyi Kodifikációs Főosztályának akkori vezető kormányfőtanácsosa szerint

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter és környezete kihúzatta magát a Völner-Schadl-ügy néven elhíresült bűncselekménysorozat irataiból.

Ezen túlmenően elhangzik az is, hogy javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne még kihúzni a dokumentumokból, ami csak azért nem történhetett meg, mert „az ügyészségen belül Polt nem ura a helyzetnek”.

Az eddigiekből egyértelműen kiderül, hogy Orbán Viktor kormányának volt minisztere a vélhetően 2023 januárjában készült felvételen azt állítja, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb korrupciós ügyének nyomozással összefüggő dokumentumaiból hazánk egyik legnagyobb hatalommal bíró politikusa önhatalmúan kitörölheti a saját nevét a botrány elkerülése érdekében – írja Tóth, aki szerint ez az állítás rámutat, hogy az ügyészség függetlensége szenvedett akkora csorbát, amit sosem lehet helyreállítani.

A fentiekre tekintettel írásbeli választ igénylő kérdésben kérdezte meg az MSZP frakcióvezetője tehát a legfőbb ügyészt:

  • Tényleg nem ura a helyzetnek az ügyészségen?
  • Hogyan őrzi meg az ügyészség függetlenségét, ha a kormány érintett tagjai egyszerűen kihúzatják a saját nevüket egy korrupciós ügy nyomozati irataiból?
  • Mikor indít vizsgálatot a vádak szerinti bűncselekmény minél szélesebb körű feltárása érdekében?
  • Előfordult-e már korábban, hogy ilyen fajta politikai utasítást kaptak anyagokból való adatkihúzásra?
  • Ön szerint a vádak tisztázásáig alkalmas-e Ön a tisztsége betöltésére, az ügyészség függetlenségének, illetve annak látszatának fenntartására?

Egyúttal megkérte Polt Pétert, hogy a fenti kérdéseket ne csak feljelentésként értékelje – vagyis ezúttal ne passzolja le -, hanem azokra szíveskedjék válaszolni is.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!