Rákay Filippó, Filep vagy Pipó – kiderült Kálmán új nevének titka!

Rákay ma már nagyon ideges, ha Kálmánnak szólítják!

Rákay Philip ma már nagyon ideges, ha valaki a régi nevén Kálmánnak szólítja. Ezt azóta lehet tudni, amióta Márki-Zay Péter egy Facebook-bejegyzésében Rákay Kálmánként említette, mire a fideszes filmcsináló a Telexen keresztül ezt üzente Hódmezővásárhely polgármesterének: „Márki-Zayt arra kérném, hogy szánalmasan bornírt akciói során ne emlegesse néhai édesapámat! Az én nevem – hivatalosan is – Rákay Philip.” Ennek nyomán járt utána a Telex, hogy miként is mikor változott meg Rákay Kálmán neve. A nyomozás során kiderült:

Rákay többször is önmagát megcáfolva nyilatkozott a névváltoztatásról!

Az viszonylag egyszerűen kideríthető, hogy 2009 óta havonta frissülő utónévjegyzékben nem szerepel a Philip, tehát a jelenleg érvényes kérelmezési folyamaton biztosan nem esett át, és ez a név ma nem is választható utónév Magyarországon. A férfi a fonetikusan, magyaros írásmóddal írt Filip nevet gond nélkül felvehette volna, de lehetne

Rákay Filep, Filippó vagy Pipó is, ám ő ragaszkodott a Philiphez, ezért más utat választott.

Egy, 2003-ban a Demokratának adott interjúban úgy emlékezett vissza a Philippé válására, hogy 20 évesen nagyon komolynak érezte a Kálmán nevet, ezért vette fel.  Ezt követően Rákay hol művésznévként említette a Philipet, hol pedig úgy beszélt róla, mintha már 1992 óta ez lenne a hivatalos neve – ami elvileg hihető is volna, mivel akkoriban még engedélyezték a Philip felvételét.

Ám a megyei lapokban megjelenő Vasárnap Reggel című újságból kiderült, hogy

Rákay-t 2003. április 20-án hivatalosan még Kálmánnak hívták!

A bő húsz évvel ezelőtt megjelent cikkben ugyanis így nyilatkozott: „Egyébként büszke vagyok az igazi nevemre is, s azok, akik tavaly áprilisban a szívükbe zártak, tudják, hogy valójában hogy hívnak.” Majd így folytatta: „Régóta tervezem, hogy hivatalosan is megváltoztatom a nevemet Philipre, ám

a jelenlegi törvények szerint csak fonetikusan írhatnám le, Filipnek, az meg kicsit bután nézne ki.”

Ez alapján tehát Rákay még 2003-ban, több mint egy évtizeddel a nyilvánosság előtti átkeresztelkedése után is hivatalosan Kálmán volt. Ma viszont már hivatalosan is Philip, hiszen a nyilvánosan elérhető cégadatbázisban is ezen a néven szerepel cégtulajdonosként.

Azt, hogy ez miként fordulhatott elő, ha az utónévjegyzék szerint nincs Philip a felvehető nevek között, Raátz Judit, a Nyelvtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa fejtette meg a Telexnek. Mint mondta, „2010 előtt nem kellett a neveket föltenni a listára havonta, és volt egyedi elbírálás. Ezek a kérelmek nem jutottak hozzánk el. Feltehető, hogy Rákay is így tudott nevet változtatni.” Vagyis

Rákay 2010 előtt egyedi jóváhagyással kaphatta meg az engedélyt a névváltoztatásra, és lett Kálmánból hivatalosan is Philip.

Miután a Telex ezzel kapcsolatban másodszor is megkereste (az elsőre nem reagált), Rákay Philip ezt a választ írta a portál újságírójának: „Kedves Dániel! Irígylem a problémáit… Értelmesebb, valódi alkotó munkát kívánva, Üdvözli: Rákay Philip”. A lap újságírója cikke végén mindezt úgy kommentálta: ők is s értelmesebb munkát kívánnak maguknak, mint hogy a Rákay „válaszai hiánya által hagyott űrt kelljen kitöltögetnünk ahelyett, hogy érdemben válaszolt volna, és öt perc alatt lerendezzük az egészet.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!