Elképesztő, mit tett Gyurcsány és Dobrev – a DK helyi elnöke kilépett, a pártszervezet is szétrobban!

Átléptek az ellenzék egyik legfontosabb ígéretén!

Helyi ügyekben a helyben élőknek kell dönteniük! Ez a demokratikus ellenzéki pártok egyik régóta hajtogatott álláspontja, amihez általában azt is hozzáteszik, hogy ők nem olyanok, mint a Fidesz, ahol mindenről a központban döntenek. Most azonban úgy tűnik, hogy

a DK vezetése szembefordult az ellenzék eddigi álláspontjával: Gyurcsány és Dobrev más jelöltet akarnak, mint a helyiek!

Mindez Mosonmagyaróváron történt, ahol a Telex értesülése szerint a város ellenzéke eldöntötte, hogy az ellenzéki pártokat most is összefogó Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület vezetője, a várost korábban már vezetett Szabó Miklós lenne az esélyes közös polgármesternek, ám a DK központjából leszóltak, hogy a jobbikos Magyar Zoltánt kell támogatni. Ezt követően Ábrahám Tivadar,

a DK mosonmagyaróvári elnöke kilépett a pártból és a képviselő-testületi mandátumát is visszaadta, mondván: ehhez nem adja a nevét.

Ábrahám szerint „ez a mostani lépés a DK részéről a fideszes városvezetés mandátumát hosszabbíthatja meg.” Mint mondta, tavaly október óta tárgyaltak a közös polgármester- és képviselő-jelöltek állításáról annak érdekében, hogy leváltsák a fideszes Árvay Istvánt. Úgy határoztak, ASzabó Miklós a leginkább esélyes, hiszen 2019-ben is csak úgy lett második ezer szavazat különbséggel, hogy a Jobbik az utolsó pillanatban kilépett az összefogásból.

Ábrahám Tivadar szerint a mostani egyeztetések elején a Jobbikos Magyar Zoltán jelezte, hogy ő is szeretne a közös jelöltjük lenni, de végül nem is lett részese a további egyeztetéseknek. A helyi DK-elnök már akkor közölte az országos vezetéssel, hogy

Mosonmagyaróváron csak Szabó Miklósnak van esélye leváltani a fideszes polgármestert.

Ennek alapján a négy szervezet megegyezett Szabó személyében és a 10 választókerület közös képviselő-jelöltjeiben. Ábrahám a neveket eljuttatta a DK országos elnökségébe a jóváhagyásukat kérve, ezután kapott egy e-mailt arról, hogy a jobbikos Magyar Zoltánt kell támogatni. A DK helyi elnöke kijelentette: ezt ő nem tudja támogatni, mivel a helyi tagság arra hatalmazta fel, hogy a közös jelöltet támogassák. „Emiatt lemondtam az elnökségről, kiléptem a pártból, s mivel DK-listáról jutottam be a helyi képviselő-testületbe, a mandátumomat is visszaadom.” Ábrahám Attila jelezte: nem csak ő döntött így.

A helyi DK tagjai és támogatói közül sokan jelezték, hogy ők is kilépnek, így jó eséllyel megszűnhet a helyi alapszervezet.

„Meggyőződésem, hogy DK-támogatással szinte biztos befutó lett volna Szabó Miklós. A párt a győztes csapat esélyét kurtította meg indoklás nélkül, ebben én nem szeretnék közreműködni, asszisztálni, még ha 12 év munkáját dobom is ki az ablakon” – jelentette ki Ábrahám Tivadar.

Ha a DK kiszáll, nehéz helyzetbe kerülhet az eddig esélyes Szabó, hiszen a Mi Hazánk, az MKKP és a helyi Reflexum Egyesület is indít jelölteket. Ennek ellenére a DK Sajtóirodája a Telex kérdésére szűkszavúan csak annyit reagált:

„A DK valóban Magyar Zoltánt támogatja polgármesterjelöltként, ez azonban nem változás, hiszen eredetileg is őt támogattuk.”

A párt tájékoztatása szerint a DK nem lépett ki semmilyen ellenzéki összefogásból Mosonmagyaróváron, ilyen ugyanis szerintük nem jött létre.

A kérdés ezek után már csak az, hogy ha a DK-ban is a központban döntenek arról, mi a jó mosonmagyaróváriaknak, akkor

mivel érvelnek majd az ugyancsak központi pártutasítások alapján működő  Fidesz ellen?

Az ellenzéki pártokra szavazó emberek ugyanis nem csak egy pártlogót szeretnének lecserélni, hanem azt a tekintélyelvű szemléletet is, ami Orbánékat jellemzi.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!