Pánik a fideszben – Az unió feltárhatja a NER tagjainak titkos vagyonát!

Új uniós hivatal jön létre 2025-ben, az AMLA (Anti-Money Laundering Authority), melynek célja a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának visszaszorítása. 

Az unió a hamarosan létrejövő szerv munkájához kapcsolódóan új jogszabályt is kidolgoz, ami egységesen érvényes lesz az összes tagállamra!

A G7 cikke szerint ez az új nemzetközi szerv komoly hatással lehet a hazai magántőkealapokra, amik révén a NER a számára kedves üzletik köröknek tud állami forrásokat átjátszani, úgy, hogy közben a végső haszonélvezők kiléte homályban marad, tehát ez biztosítja itthon, hogy a vagyont és a valós tulajdonosokat offshore-ba helyezése nélkül el tudják rejteni.

A spanyol kormány például azért nem akarja, hogy magyar kézre kerüljön a vonatgyártójuk, mert attól tartanak, hogy a tényleges vásárlók vagy orosz befektetők, vagy a magyar állam lehet – írja a 444.hu, mely kiemeli, hogy fél éve még azt a kevés adatot is törölték a NAV adatai közül, amit addig tudni lehetett az alapokról.

Az AMLA létrejöttével azonban megszűnhet ez a kiskapu, ugyanis a készülő jogszabály szerint tíz évre visszamenőlegesen meg kell mutatni minden, legalább 15 százalékos tulajdonost, az egységes uniós szabályrendszer pedig biztosítja, hogy az egyes tagországok ne tudjanak trükközni.

Ez lényegében azt jelenti, hogy az új uniós hivatal vizsgálhatja majd, hogy kik a magántőkealapok valódi tulajdonosai!

Sőt, a hatóságokon kívül az újságírók és a témában érintett civil szervezetek is hozzáférést fognak kapni az uniós tényleges tulajdonosi adatbázisához – írja a portál, mely hozzáteszi, hogy a 200 ezer eurónál drágább jachtok, magánrepülők, de még autók is bekerülnek az adatbázisba, így kiderülhet az is, hogy kinek a jachtján szokott Mészáros Lőrinc nyaralni!

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!