Dagad a hazugságbotrány – eljut az új köztársasági elnök a beiktatásig?

Lehet államfő az, aki hazugsággal foglalja el a hivatalát?

Egyre nagyobbra dagad a botrány a még be sem iktatott új köztársasági elnök körül. Ahogy azt mi is megírtuk, Sulyok Tamásról kiderült: valótlanul állította, hogy apját, Sulyok Lászlót 1946-ban távollétében halálra ítélte a népbíróság, mert válóperes ügyvédként elvállalta egy olyan asszony ügyét, akinek a férje később városi párttitkár lett. Karsai László történész ugyanis kiderítette, és a  hvg360-on megírta, hogy

Sulyok Tamás apja valójában náci szimpatizáns volt, és semmi sem igaz abból, amit a fia róla mondott!

Karsai László szerint az új államfő apját soha senki nem ítélte halálra. A férfi csak azért bujkált a körözés elől, mert tisztázni akarták a nyilas mozgalomban játszott szerepét. A hvg.hu megpróbálta tisztázni az ellentmondásokat a beiktatás előtt álló államfővel, ám eleinte választ sem kaptak, majd az Alkotmánybíróságon keresztül az az üzenet érkezett, hogy

„egyelőre” nem kívánnak reagálni Sulyok Tamás édesapjának a múltjára!

Időközben Ungváry Krisztián történész is írt a Telexen egy véleménycikket Sulyok Tamás édesapjáról, amiben Karsai írására is reagált. Ungváry szerint „nem volna szükség ezekre a hazugságokra, ha Sulyok nem próbálná a kommunizmus áldozatának beállítani saját magát és apját”.

A történész megkérdőjelezi Sulyok Tamás azon történetét is, miszerint az állambiztonság még a ’80-as években is megfigyelte a családját. Ungváry szerint

ha Sulyok Lászlót megfigyelte volna az állambiztonság, akkor a fiából bajosan lett volna jogász, mert egyszerűen nem vették volna fel a jogi egyetemre!

„Ennyi ellentmondó információ, ennyi logikai bakugrás után kijelenthető, hogy életszerűtlen az a történet, amit Sulyok Tamás előad. Lehetetlen másra gondolni, mint arra, hogy Sulyok valótlanságai egyúttal tudatos hazugságok is” – vonta le következtetést Ungváry.

A kérdés ezek után már csak az, hogy vajon milyen hatással lesz ez az egyre nagyobbra dagadó hazugságbotrány a még beiktatás előtt álló Sulyok Tamás államfői pályafutására?

Lehet-e köztársasági elnök az, aki hazugsággal foglalja el a hivatalát?

Bevállalja-e a Fidesz, hogy egy olyan ember lesz a legfőbb közjogi méltóság, akinek a szavahihetősége enyhén szólva is kétséges? És vajon képes lesz Sulyok Tamás ezt a botrányt végigcipelni egész hivatali ideje alatt?

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!