Orbán pánikolva próbál menekülni – élete csapdájába lavírozta magát!

Orbánnak fel kell nyalnia azt, amit főzött!

Óvodásként veri magát a földhöz az egész Fidesz-kormány, hogy ők csak akkor hagyják jóvá Svédország NATO-csatlakozását, ha előtte a svéd miniszterelnök hajlandó találkozni Orbán Viktorral. Első látásra ez az egész nem több szimpla erőfitogtatásnál: a Fidesz meg akarja mutatni, hogy ők semmit nem adnak ingyen, mert nekik még egy gombnyomásért is meg kell adni a tiszteletet. Ez azonban csak a felszín, amivel a saját híveiket etetik. A hiszti valódi oka az, hogy

Orbán azért akarja eljátszani az egész találkozósdit a svédekkel, mert pánikolva próbál menekülni egy saját maga által épített csapdából!

Orbán ugyanis idáig enyhén szólva is nehezen hihető indokokkal blokkolta a skandináv ország csatlakozásának ratifikálását. A Fidesz frakciója évekkel ezelőtti sérelmeket felhozva a kölcsönös bizalom hiányáról hablatyolt, s tették mindezt azért, mert a valódi okot nem mondhatták ki nyíltan: azt, hogy

Orbán a svéd és a finn NATO-csatlakozás blokkolásával revolverezte az EU-t, hogy fizessék ki azt a pénzt, amit az antidemokratikus intézkedései miatt tartanak vissza!

Egy ilyen indok persze a közvélemény előtt vállalhatatlan, mert ezt úgy hívják, hogy zsarolás. Ezért nyomta át Orbán a felelősséget a Fidesz frakciójára, akik még egy delegáció küldését is elbábozták a két skandináv országban. Amikor a törökök ratifikálták a finn csatlakozást, a Fidesz-kormány még képes volt jókor lépni, ám hiába udvarolta körbe Orbán rövid időn belül kétszer is Budapesten Erdogant, a török államfő egy idő után már nem vállalta, hogy falaz a magyar kormány zsarolásának – így lett a magyar miniszterelnök egyedüli kerékkötője a svéd csatlakozásnak.

Ekkor vált világossá Orbán számára, hogy a legtöbb, amit ebből a helyzetből kihozhat, hogy arcvesztés nélkül kihátrálás. Igen ám, de

ahhoz, hogy Orbán megváltoztassa az álláspontját, kell valami indok – különben kiderül, hogy eddig csak zsarolt! Ezért akarja elbábozni a tárgyalást a svéd kormányfővel!

Arról már nem is szólva, hogy itthon is több hónapig tartott a Svédország elleni hergelés, amit nem lehet csak úgy egy szimpla „na jól van, megszavazzuk” bejelentéssel lezárni.

A felheccelt fideszes szavazóknak is kell valami magyarázat, némi győzelmi mázzal leöntve, persze.

A svédek persze nem hülyék, világosan látják, hogy miről van szó: Orbán menekülni akar a csapdából, amibe önmagát lavírozta. A skandináv állam kormánya viszont – érthető módon –  nem akar statisztálni annak az embernek, aki eddig hetente sértegette őket. Tudják ők, hogy a Fidesznek mindenképp meg kell szavaznia a NATO-csatlakozásukat, és úgy gondolják: az a legkevesebb, hogy most ők hozzák kellemetlen helyzetbe a magyar miniszterelnököt.

A svédek úgy gondolják: égjen csak rá Orbánra a hazugsága, magyarázza meg a pálfordulását, ahogy tudja!

Ezért mondta azt a svéd kormányfő – ahogy azt mi is megírtuk –, hogy találkozik ő Orbánnal, de majd csak a NATO-csatlakozás megszavazása után. A Fideszben persze emiatt megy a hiszti, egyszerre próbálnak zsarolni és hízelegni: egyik percben azzal jönnek, hogy csak a találkozó után szavazzák meg a NATO-csatlakozást, máskor meg Szijjártó szinte könyörög, amikor azt mondja, hogy a svéd miniszterelnök „akkor járna el tisztességes vagy korrekt módon, ha eljönne Magyarországra a ratifikációról szóló döntést megelőzően” – az összes érve pedig csak annyi, hogy Kristesson korábban „elment Törökországba is”. Egy szó, mint száz:

ha valaki pánikolva akarja látni Orbánt, akkor most jól nézze meg!

Persze, a Fidesz ezt is harcként hirdeti, és ne legyenek kétségeink – bármi is lesz a vége – győzelemként fogja lezárni, de ha valaki korszakos politikusnak, vagy zseniális stratégának tartotta Orbánt, most kezdheti ezt átértékelni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!