Hoppon maradt – A svéd miniszterelnök Orbánra csapta az ajtót!

Közel két éve húzódik Svédország NATO-tagságának kérdése, melyet eddig két ország dacoskodása miatt nem tudott a katonai szövetség elfogadni, azonban miután a török parlament azt már jóváhagyta, egyedül Magyarország áll a svédek útjába!

A kormány tagjai látszólag elkötelezettek a svéd NATO-tagság ügyében, azonban a parlament kormánypárti frakciója továbbra sem hajlandó azt ratifikálni. Különösebb indokuk természetesen nincs, egyedül a nekünk, azaz a „nekik kijáró tisztelet” hiányát tudják felróni, illetve azt, hogy Svédország szerint komoly gondok vannak a magyar jogállamisággal [ezt nem csak a svédek, de az unió jelentős része is így látja].

A kérdés tisztázása érdekében a Fidesz frakció még egy delegációt is kiküldött Svédországba, ahol egy „barátságos megbeszélésen” vettek részt a magyar politikusok svéd kollégáikkal.
A találkozó után Hende Csaba kijelentette: „Támogatjuk Svédország NATO-tagságát”.

A nemzetközi nyomás azonban egyre fokozódik Orbánék körül, ugyanis most, hogy a török parlament is elfogadta a skandináv ország felvételi kérelmét a katonai szövetségbe – erről ide kattintva olvashatnak bővebben -, már csak a magyar parlamenten múlik, mikor bővülhet egy erős taggal a NATO.

A magyar ellenzéki pártok közül az MSZP kezdeményezte az országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását, melyet február 5-én tartanak majd, de előreláthatóan határozatképtelen lesz a parlament, ugyanis a Fidesz-KDNP frakciók bejelentették, hogy nem vesznek részt az ülésen – az erről szóló cikkünket, itt tudják elolvasni.

Orbán Viktor arcán azonban elég vastag a bőr, most épp azzal próbálja húzni az időt, hogy Magyarországra hívta Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt, mintha csak ezen múlna a NATO-bővítés kérdésének elfogadása, és erre hivatkozva utasíthatták el a parlament rendkívüli ülésén való részvételüket a kormánypárti képviselők.

A helyzet azonban az, hogy a katonai szövetség bővítésének blokkolásával egyedül Vlagyimir Putyinnak, az orosz elnöknek kedveznek a kormánypárti politikusok, ugyanis a NATO-tagállamok, és így Magyarország érdeke is az lenne, ha bővülne a szövetség!

A svéd miniszterelnököt azonban nem ejtették a fejére, a 444.hu közlése szerint egy helyi lapnak kijelentette:

csak azután akar Budapestre utazni, hogy találkozzon Orbánnal, miután Magyarország már ratifikálta a svéd NATO-csatlakozást.

Ezzel egyértelműen Orbán tudtára adta, hogy nem vesz részt a színjátékban, nem segíti annak a látszatát, mintha komoly tárgyalásokat folytatna vele.
Az esetlegesen felmerült kérdéseket a korábbi magyar delegáció már tisztázhatta, a jogállamisági problémákkal kapcsolatos meglátásaikat azonban nem vonják vissza. Így Orbánnak nem marad más lehetősége, mint feltétel nélkül megadnia magát, és Putyin érdeke ellen cselekedni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!