A magyar kormányfő behúzta fülét-farkát – Megszületett az uniós megállapodás!

Orbán Viktor eddigi nyilatkozataiban ellenezte az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós pénzügyi támogatást, most azonban úgy tűnik, Brüsszelben már nem mert tovább gáncsoskodni.

Charles Michel a közösségi oldalán osztotta meg a hírt, miszerint az Európai Tanács egyhangúlag szavazta meg az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatást,

tehát azt már Orbán Viktor is támogatta!

A magyar kormányfő a decemberi EU-csúcson ezt még megvétózta, majd fokozatosan enyhült az álláspontja a kérdésben. Január végén – pontosabban két nappal ezelőtt – még azt mondta, hogy csak akkor támogatja a közös hitelfelvételt, ha az Ukrajnának szánt segélyről minden évben egyhangú tanácsi határozatot hoznak majd, ezzel tehát lehetősége lett volna minden évben vétóval fenyegetnie uniós szövetségeseit.

Orbán feltételét azonban több állam is elfogadhatatlannak tartotta, a vége pedig az lett, hogy a magyar kormányfő kénytelen volt meghátrálni és lemondott álláspontjáról, végül beérte azzal is, ha az évenkénti döntés nem egyhangú lesz majd, hanem csak minősített többségű.
Ez a 444.hu cikke szerint azt jelenti, hogy már akkor is érvényes a szavazás, ha az igennel voksoló politikusok a tagállamok 55 százalékát, valamint az uniós népesség 65 százalékát egyaránt képviselik.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!