Titkos előkészítés útján államosíthatják a CT- és MR-vizsgálatokat!

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szakmai egyeztetés nélkül, az utolsó pillanatban született meg az a kormányzati döntés, melynek révén államosítanák a CT- és MR-vizsgálatokat – számolt be róla a Népszava!

Az erről szóló módosító a szavazás előtt került csak bele a jövő évi költségvetési törvény javaslatába, így azt az Országgyűlés illetékes, Népjóléti Bizottsága nem tudta megtárgyalni.

A javaslat szerint 2024 novemberétől kizárólag az állam végezhet majd közfinanszírozott képalkotó, CT- és MR-vizsgálatokat, tehát azoknak a magánszolgáltatóknak, akik részt vesznek a közellátásban, meg fog szűnni Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől kapott finanszírozásuk.

Jelenleg a magáncégek végzik a CT- és MR-vizsgálatok egyharmadát.

A tervezet szerint a kórházi közreműködőkés révén biztosított magánellátási szerződéseket a kórházaknak és szakrendelőknek jövő év novemberéig fel kell mondaniuk, újat pedig nem köthetnek. A megszűnt szerződésért az érintett szolgáltatókat a későbbiekben kártalanítják, de annak összegét majd Pintér Sándor határozhatja meg egy miniszteri rendeletben.

Az államosítás azonban nem csak a CT- és MR-vizsgálatokra terjedne ki, az utolsó pillanatban benyújtott törvénymódosítóban kitértek arra is, hogy a jövő év második feléig a társasági formában működő szakrendelőknek át kell alakulniuk költségvetési intézménnyé, ellenkező esetben megszűnik a közfinanszírozásuk.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!