Orbánisztán: rendőrt hívott a fideszes polgármester, mert kérdezni mertek tőle – a kérdező ellen eljárás indult!

Dávid Zoltán, a Fidesz-KDNP polgármestere rendőrt hívott a kérdező férfira

Kiborult a fideszes polgármester, mert azt kérdezték tőle: „miért?”

Fideszes képviselők kérdezése miatt indított eljárást egy férfi ellen az Orosházi Rendőrkapitányság. A Magyar Narancs értesülése szerint Sárközi Zoltánnak az a „bűne”, hogy 2023. május 31-én az orosházi képviselő-testület ülésén „emelt hangon kérdést intézett, melyet három alkalommal a rendre utasítást követően megismételt.”

A rendőrség szerint a kérdezés „alkalmas volt arra, hogy a jelen lévő képviselőkben megbotránkozást és riadalmat keltsen.”

Az egész egyébként úgy kezdődött, hogy a közgyűlési vita végén Bodóczi András, a Közösen Orosházáért képviselője azt javasolta: legyen élő közvetítés a testületi ülésekről. A fideszes többség azonban – ahogy korábban is már többször – egyszerűen leszavazta a javaslatot. Ekkor szólalt meg az érdeklődőként az ülésre érkező Sárközi Zoltán helyi aktivista, aki a Biztonságos Orosházáért Facebook-csoport adminisztrátora.

A férfi csak annyit kérdezett hangosan: „Miért?” Majd miután nem kapott választ, a kérdést még kétszer megismételte.

Ez annyira kiborította Dávid Zoltán Fidesz-KDNP-s polgármestert, hogy előbb megkérte a kérdezőt, hagyja el a termet, ám a férfi azt felelte: addig nem távozik, amíg érdemi választ nem kap.

Ekkor Dávid Zoltán kilátásba helyezte, hogy az incidens miatt kihívja a rendőröket, majd a történtek, vagyis

a lakossági kérdés miatt a fideszes polgármester szünetet rendelt el!

Ekkor Molnár Béla (Fidesz-KDNP) társadalmi megbízatású alpolgármester ment oda a kérdező férfihoz, akit „provokátornak és drogosnak” nevezett. A pártokhoz nem kötődő aktivista végül a kiérkező rendőrökkel elhagyta az üléstermet, utána a folyosón igazoltatták. Ezt követően

rendőrségi eljárás indult a férfi ellen, mert állítólag „riadalmat keltő” módon kérdezett!

Sárközi Zoltán szerint azonban nem igaz, hogy ő bárkiben félelmet keltett volna. „Nem ordibáltam, hanem a terem nagysága és a bent lévő alapzaj miatt határozottabb hangon kérdeztem. Állok a szabálysértési eljárás elé, megvédem igazamat. Egy egészen egyszerű kérdésről, az elmaradt válaszról, valamint a szólásszabadságról van szó.”

A Magyar Narancs úgy tudja, hogy korábban

a Fidesz tanácsadói javasolták, hogy ne közvetítsék a testületi üléseket, mert a lakosság így megtudná, milyen színvonal jellemzi azokat.

A lap információi szerint Sárközi Zoltán érdekeit képviselve hamarosan jogvédő szervezet kapcsolódik be az ellene indított szabálysértési eljárásba

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!