Meghalt az ember, aki már húsz éve megmondta, mit fog tenni Orbán az országgal

Fotó: Népszava

TGM már 2002-ben leírta: „egy évtized vagy több Orbánnal ki tudja, mennyi időre szívná ki az életerőt ebből a szerencsétlen országból.”

Hetvennégy éves korában elhunyt Tamás Gáspár Miklós. Az erdélyi magyar filozófus, közíró halálhírét a Litera közölte. A közéletben csak monogramjával, TGM-ként illetett filozófus tudta, hogy súlyos beteg. Tavaly októberben, a Partizán podcastjében elárulta, hogy daganatos betegséggel küzd, és az Onkológiai Intézetbe jár kezelésre. Így beszélt róla:

„Ez egy gyógyíthatatlan betegség, amit intenzív kezeléssel tűrhető állapotban lehet tartani.

Ez a kezelés eléggé próbára teszi a szervezetemet, úgyhogy hol jobban vagyok, hol kevésbé. Ha nem is annyit, mint korábban, de tudok dolgozni, a gondolkodásban nem zavar.”

Tamás Gáspár Miklós 1948-ban született Kolozsváron, apja, Tamás Gáspár író, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója volt, anyja a román kommunista párt egyik alapítója.

Bretter György tanítványaként, a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett filozófiai diplomát 1972-ben. 1978-ban települt Magyarországra, de nem taníthatott sokáig, mert

„ellenzéki magatartása” miatt az ELTE kirúgta.

A nyolcvanas évek ellenzékének ismert alakja volt, miközben az amerikai Yale Egyetemen volt vendégprofesszor, valamint angliai és francia egyetemeken is tanított. A rendszerváltás után TGM az SZDSZ képviselőjeként bejutott a Parlamentbe, 1988-tól 1990-ig az SZDSZ ügyvivője, 1992–94 között a párt Országos Tanácsának elnöke volt. 2000-ben

kilépett az SZDSZ-ből, mivel nehezményezte annak jobbra tolódását.

TGM nem csupán az aktuális politikai helyzetet fogalmazta meg tűpontosan, hanem olykor mintha a jövőbe is látott volna. Már 2002-ben, a két országgyűlési választási forduló között ezt írta: „De ha a jobboldal most megint hatalomra jut, nem megy el többé. Önként biztos nem. Ha évtizedekre számíthat, biztos gálánsabb lesz egy kicsit. Némelyekkel. Olykor. Ám

egy évtized vagy több Orbánnal ki tudja, mennyi időre szívná ki az életerőt ebből a szerencsétlen országból,

amely mindannyiunk hazája, a jobboldalé is, Orbáné is. Nem kívánok nekik semmi rosszat. Csak uralmuk meghosszabbítása volna, azt hiszem, fatális, bár semminő illúziót nem táplálok az erőtlen, ötlettelen, bátortalan ellenzék iránt sem.”

Legutóbb tavaly év végén szólalt meg, amikor a hvg360-nak adott interjújában kimondta: Orbán Viktor hatalma már csak látszólagos. A filozófus kifejtette: ha a miniszterelnöknek lenne hatalma, Matolcsy György jegybankelnök nem fogalmazhatott volna meg ilyen éles kritikát vele szemben. TGM szó szerint ezt mondta:

„Orbán Viktor nem számít sokat ebben a pillanatban. Amit csinál, az infantilis hazudozás, gyengeség, hatalom nélküli trükközés.”

Tamás Gáspár Miklós a rendszerváltás után az ELTE Jogtudományi Kara filozófiai tanszékének docense volt, később az MTA főmunkatársa. 2007-től a CEU vendégprofesszoraként dolgozott. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2020-ban pedig Budapest díszpolgára lett. Tavaly megkapta a Baumgarten-díjat.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!