Ettől infarktust fog kapni Putyin – minden terve csődbe mehet

Nagyon messze áll már az orosz diktátor attól, hogy megvalósítsa eredeti tervét, és újra kiterjessze befolyását az egykoriSzovjetunió érdekszférájába tartozó országokra. Ennek kezdeti lépése lett volna Ukrajna bekebelezése, ami szintén csúfos kudarcot vallott, most pedig gazdasági téren is összeomlás fenyegeti.

A háború nem csak a lövészárkokban folyik, de az energiapiacon is, ennek érzi is egész Európa a hatását. Putyin egyik legnagyobb zsarolási ereje az Oroszországból érkező gázellátással való játék, mennyit ad el, kinek és milyen áron. Bár elsőre úgy tűnik, busás hasznot húzott a gáz exportból Putyin, mégsem örülhet. A háború kezdetekor Európa a gáz 40 százalékát szerezte be az orosz piacról, ám

mára ez az arány 10 százalékra olvadt!

Persze vannak eltérések a különböző államok között, amíg hazánk jobban rá van szorulva az orosz gázra, addig pl. Spanyolország, Franciaország egyáltalán nem használ Oroszországból érkező gázt. Az EU összehangolt politikájának köszönhetően a gáztározók telnek, az LNG behozatal megnövekedett, Norvégia is megemelte a gázszállítás mennyiségét, így a tőzsdei ár is csökkenni kezdett. Augusztus 26-án az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén már 350 euró körüli csúcson volt megawattóránként, majd szépen elkezdett esni, egészen a 200 euró körüli szintig.

Ekkor bepánikolt Putyin, és lezárta az Északi Áramlat nevű vezetéket!

A terve azonban nem jött be, mert ugyen egy egész napra emelkedett valamelyest a gázár, de meg sem közelítette az előző csúcsot, és másnapra visszacsúszott a 200 eurós sávba. Putyinnak főhet a feje rendesen, mert egyrészt

elvesztette az európai piacot, és az extraprofitjának is vége lett!

Ezek együttesen egy enyhe téllel együtt könnyen azt eredményezhetik, hogy nem fogja tudni a továbbiakban finanszírozni az ukrajnai háborút, és csúfos vereséget fog szenvedni. Ennek előszele már most is látszik, mert bár pénz egyelőre van az orosz államkasszában, ám a szankciók miatt nem tudja megvásárolni a fegyverek pótlásához szükséges technológiát, így egyre nagyobb technikai hátrányba kerül a fronton.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!