Végleg befellegzett az egyik magyar büszkeségnek

Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Gyakorlati értelemben elmondható, hogy az egykori világhírű makói magyar hagymatermesztésnek vége. Az egykor mesze földön híres hagyma termesztésével húsz évvel ezelőtt 1500–2000 hektáron foglalkoztak, idénre ez 20-30 hektárra csökkent.

A probléma fő oka az, amire a minap Lázár János is rávilágított: az öntözés hiánya tette tönkre az ágazatot. Az olasz, a spanyol és a német hagyma öntözött körülmények között 700-800 mázsás hozamot produkál hektáronként, addig a hazai magról vetett hagyma ennek a felét sem tudja hozni, 250-300 mázsa várható a hazai körülmények között.

Mindez most hatványozottan jelentkezett az idei aszályos évben, az ország déli részén egyes területeken ennek a mennyiségnek a fele a szárazság áldozatává vált. A megfelelő vízgazdálkodáshoz nélkül semmi esély nincs arra, hogy ezentúl magyar hagymát láthassunk a boltok polcain, helyette majd vesszük a szállítási költséggel megemelt méltán “híres” német hagymát.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!