Borított az EP-képviselő – Nem teljesítette a Fidesz a vállalását!

Fotó: Genevieve ENGEL / MTI

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a közösségi oldalán számolt be arról, hogy az Orbán-kormány az elmúlt 12 évben tett vállalásának csupán egy töredékét teljesítette.

Az EP-képviselő kiemeli, hogy a Fidesz korlátlan felhatalmazással kormányoz, aminek révén bármit megtehettek és megtehetnek ezzel az országgal, azonban Orbánék nem a magyar polgárok hosszú távú érdekeit, valamint az ország felzárkóztatását és gazdasági fenntarthatóságát tartották elsődlegesen szem előtt, hanem inkább saját maguk és haveri köreik, a NER-elit végtelen megzsírosodása volt számukra a lényeg.

Ujhelyi szerint a jogállam lebontása és a kritikus hangok elnyomása csak azért szükséges a jelenlegi kormánynak, hogy minél jobban leplezni és magyarázni lehessen a közvagyon teljeskörű lenyúlását.

“Mindez azért fontos és szomorú is egyben, mert tizenkét év korlátlan hatalommal akár valódi és hosszútávú pozitív változásokat is elérhettek volna. Ha számukra tényleg Magyarország az első. De, nem az volt.” – teszi hozzá a szocialista politikus, aki példaként az energiatakarékosságot jelentő otthonfelújításokat emelte ki:

A Fidesz még 2010-ben azt vállalta, hogy az uniós források átcsoportosításával 2011 januárjától évi 100 ezer lakás komplex felújításával korszerűsítési programot indítanak, ezt idővel évi 200 ezerre bővítik. Három év múlva panelfelújítási programot is hirdettek, ennek célja nem kevesebb volt, mint, hogy 2014-2020 között további, mintegy 380 ezer panellakás felújítását végezzék el. A 2015-ben meghirdetett „Nemzeti Épületenergetikai Stratégia” pedig összesen mintegy 700 ezer lakás felújítását ígérte 2020-ig,

de valójában egyik felsorolt vállalás sem valósult meg teljesen!

Összefoglalva tehát, ha a kormány az elmúlt években teljesítette volna, amit nagy propagandával és nemzeti mázzal leöntve vállalt, akkor mára nagyjából 1,1 millió lakás komplex felújítása megtörtént volna és ezek az otthonok most jóval több védelmet nyújtanának lakóiknak a magas energiaárakkal szemben.

Ujhelyi megjegyzi, hogy a magyar kormány a jogállami problémák miatt jelenleg még visszatartott uniós támogatásokból 27 ezer jobb energiahatékonyságú lakóingatlan létesítését vállalta 2029-ig, míg abból az összegből, amit a kormány most a Vodafone megvásárlására költ el az adófizetők pénzéből, nagyjából 100 ezer család házát lehetne teljes körűen korszerűsíteni.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!