Uniós szinten is rossz a helyzetünk – Brutális mértékben nőttek az élelmiszerárak!

Vásárló a budaörsi Auchan áruházban. MTI Fotó: Kollányi Péter

Meredeken nőnek az élelmiszerek árai, ezt pedig mindenki a saját pénztárcáján érezheti pártállástól függetlenül.

A G7 nem hivatalos mérése szerint, mely 2020 januárja óta kíséri figyelemmel az árakat, most sokkoló adatokat tett közzé.

A gazdasági portál mindig ugyan azokat a termékeket veszi alapul a bevásárlások során, így megfigyelhető bizonyos élelmiszerek pontos áremelkedése, mint például a burgonya, natúr joghurt és a trappista sajt. A most kapott eredményük szerint, míg az ugyanazokat a termékeket tartalmazó bevásárlásuk tavaly júliusban 16 ezer forintba került, idén már közel 22 ezret kellett fizetniük;

ez 34 százalékos árnövekedést jelent!

Legnagyobb mértékben a kenyér, a zsemle, a kifli, valamint a spagetti tészta ára ugrott meg, egy év alatt a duplájára emelkedett. A lap 42 termékből álló összeállításában csupán négy olyan tétel volt, ami olcsóbb lett: a fehérrépa, a vöröshagyma, az alma és a sárgarépa.

Uniós szinten se mondható jónak a magyarországi helyzet, júliusban csak Litvániában volt magasabb az élelmiszer-infláció, ha az idén januári árakat vesszük alapul. Eszerint a számítás szerint Magyarországon a kenyér, a hús, és a margarin ára emelkedett a legdrasztikusabban – közölte a 444.hu.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!