Ekkora veszteség még nem érte Orbánt – Elbukta legfőbb uniós szövetségesét!

Orbán Viktor Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök társaságában - van mit tanulnia a magyar kormányfőnek - Fotó: YouTube

Orbán Tusnádfürdőn elmondott beszédére reagálva nyilatkozott a Notes from Poland tudósítása szerint Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, melyből egyértelmű, hogy a két ország viszonya megromlott az elmúlt időszakban.

Morawiecki a tusványosi beszéd azon a részét emelte ki, melyben a magyar miniszterelnök a V4-ek kapcsolatáról beszélt. Orbán ebben nem mondta ki szó szerint, hogy a két ország “útjai kettéváltak”, de hosszú monológban fejtegette a közönségnek, hogy a háború átírta és megrázta a V4-ek tengelyének számító lengyel–magyar együttműködést.

“Meg tudom erősíteni Orbán Viktor szavait, miszerint Lengyelország és Magyarország útjai kettéváltak”

– jelentette ki Mateusz Morawiecki.

Orbán Tusnádfürdőn azt is elmondta, hogy szerinte a magyar–lengyel kapcsolatokban szívprobléma van. Mi ugyanis úgy látjuk, hogy ez a háború két szláv nép háborúja, amiből mi ki akarunk maradni, a lengyelek meg úgy vannak vele, hogy ők benne vannak, ez az ő háborújuk, ezt ők már szinte vívják”.

A lengyel kormányfő Orbán ezen gondolatára is reagált:

“Lengyelország nem vesz részt az ukrajnai háborúban, azt az ukránok vívják meg. Lengyelország fegyvereket szállított, ahogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és sok más ország is”.

Morawiecki kijelentései pedig megerősítik azt a folyamatot, mely már hónapok óta érződik a magyar-lengyel szövetségben. A 444.hu közlése szerint már áprilisban is lehetett érezni a két kormány ellentétét, mikor a kormányzó PiS elnöke, Jarosław Kaczyński úgy fogalmazott Magyarország oroszbarát hozzáállásáról: “Nem folytathatjuk a korábbi együttműködésünket, ha ez így megy tovább”.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!