Megkongatták a vészharangot – Teljes összeomlást eredményezhet a kormány intézkedése!

A kormány intézkedéseinek köszönhetően, már az ősszel több szociális intézmény is bezárhat a megnövekedett rezsiköltség miatt!

Az ágazatot irányító Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős belügyi államtitkárnak hívta fel a figyelmét a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) és a Szociális Szakmai Szövetség (3Sz), hogy

a megnövekedett rezsiszámlákat nem fogják tudni fizetni az intézmények, munkatársaik pedig nem fognak tudni eljutni a segítségre szorulókhoz, mivel nem fogják tudni megtankolni az autójukat.

A 3Sz vezetője, Szoboszlai Katalin és a SzMME elnöke, Meleg Sándor szerint az egyeztetéseket mellőző bejelentések a kisebb ellátóknál már idén év végéig több milliós, a nagyobb intézményeknél több tízmillió forintos költségvetési hiányt generálnak majd!

A szakemberek kiemelik, hogy ezek az intézmények nagyfogyasztóknak számítanak, a kormány megszorításának köszönhetően pedig működésképtelenné teszik őket a megemelkedő áram és gázszámlák.

“A rezsi és benzinköltségek növekedése mellett az ágazat helyzetét is nehezíti a kata-módosítás negatív hatása, a jövő évi béremelés – főként a minimálbéremelés – fedezetének előteremtése és az étkeztetés költségeit drasztikusan megemelő infláció is – sorolják az érveket a szakemberek annak alátámasztására, hogy miért kellett volna meghallgatni a kormánynak még a döntések meghozatala előtt a mindennapi munkát végzők érveit” – írja cikkében a Népszava, mely kiemeli, hogy nincs olyan intézmény az országban, amelynek fenntartója nyugodtan tudna készülni a télre, hozzátéve, hogy a szakemberek veszélyben érzik a szociális gondoskodásban részesülők ellátását.

A folyamat következménye pedig egyértelműen az lesz, hogy csökkentik vagy teljesen megszüntetik a szolgáltatásokat, bezárnak intézményeket és elküldenek dolgozókat.

A szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti szektorban százezer ember dolgozik, az ellátottak száma pedig meghaladja az egymilliót, így minimum ennyi embert fognak negatívan érinteni a kormány megszorító intézkedéseinek hatásai csak ebben az egy ágazatban.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!