Goebbels-hez hasonlította Orbánt a saját embere, majd lemondott!

Hegedûs Zsuzsa
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor Tusványoson, a „fajok keveredéséről” elhangzott beszéde miatt benyújtotta lemondását Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott – értesült a hvg.hu. A szociológus szerint Orbán szövege „Goebbels-nek is tetszett volna.”

A szociológus Orbán Viktornak írt levelében azt írja, hogy a kormányfő beszéde „a legvérmesebb fajgyűlölőknek” is tetszett volna, ezért 20 éves barátságuk ellenére meg kell szakítsa a kapcsolatukat. Hegedüs Zsuzsa szó szerint ígyx fogalmaz: „Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott.” Mint emlékezetes, a miniszterelnök úgy fogalmazott: „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

Hegedüs Zsuzsa a lemondó levelében úgy fogalmazott:

Orbán Tusványoson egy nyíltan fajgyűlölő beszédet mondott, „ami akár Goebbels-nek is tetszett volna”

és ez túlment a vállalhatóság határán. A lemondott miniszterelnöki megbízott emlékeztette Orbánt arra, hogy számára már a homofób törvény is átlépte a vállalhatatlanság határát, ennek ellenére mégis folytatta a munkáját.

Majd így folytatta levelét: „Nem tudom, hogy’ nem vetted észre, hogy a korábbi migráns- és Európa-ellenességből

egy Goebbels-hez méltó, tiszta náci szöveget adsz elő,

amikor, szokásod szerint átolvastad a beszédet.” Hegedüs szerint amit Orbán megfogalmazott, nagyságrendekkel durvább és elfogadhatatlanabb, mint az az 1992 nyarán megjelent Csurka-tanulmány volt, amely ellen ősszel elindította a „Tégy a gyűlölet ellen” kezdeményezést miután Salgótarjánban, fényes nappal a buszmegállóban, baseball ütőkkel agyon vertek egy 30 körüli roma fiatalembert, csak azért, mert barna a bőre.

„De az, hogy te egy nyíltan fajgyűlölő szöveget vagy képes előadni, még rémálmomban sem jutott volna eszembe.”

Lemondó levelét a tanácsadó azzal zárta: nagyon reméli, hogy a kormányfő tusványosi beszéde csak egy kisiklás volt, és Orbán lemossa magáról „a nyíltan fajgyűlölő politikát hirdető miniszterelnök vádját.”

Hegedüs Zsuzsa egyébként nemcsak a miniszterelnöknek írt lemondó levelét juttatta el a hvg.hu-nak, hanem egy másikat is, amit Frölich Róbert országos főrabbinak címzett. Frölich az elsők között tiltakozott az Orbán-beszéd miatt és úgy reagált: „Sokféle faj népesíti be a bolygónkat. Két lábon, dolgozva, beszélve, és néha gondolkodva azonban csak egyetlen faj él e földön: a Homo Sapiens Sapiens. Ez a faj egy és oszthatatlan”. A főrabbinak Hegedüs Zsuzsa azt írta: „mélységesen egyetértek a nyilatkozatával. Valójában azonban még annál is súlyosabbnak látom a helyzetet, mint amire Ön hivatkozik.” Hegedüs a főrabbinak írt levelét azzal zárja:

„Ennek a gyalázatnak ugyanis a lehető legrövidebb időn belül véget kell vetni,

amihez saját, már disszidens tapasztalatom szerint is, az itt élők minél szélesebb körű megszólítása, illetve a nemzetközi közvélemény mozgósítása szükséges. (…) Örülnék, ha személyesen is meg tudnánk beszélni, mit lehet még csinálni.”

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!