Ehhez tényleg pofa kell – Orbánék még a rekordmagas rezsiszámlákon is nyerészkednek!

Miközben a Fidesz rendre a magyar emberekről, a magyar családokról és az ő megvédésükről beszél, aközben a hátuk mögött rendszerint elárulja, becsapja és átveri őket. Így teszi ezt most a rezsicsökkentés csökkentése esetében is – írja nyílt levelében Ujhelyi István.

Az EP-képviselő kiemeli: a kormány közpénzből fizetett hirdetésekben harsogja, hogy még a jelenlegi szorult helyzetben is megvédik a rezsicsökkentést, de szerinte ez tényszerűen nem igaz.

Nemcsak azért, mert a lakosság döntő része hamarosan saját zsebén érzi majd meg, hogy egyszerűen átverték a választások előtti hazug propaganda-szólamokkal, de azért is hazugság, mert a kormány jóval többet tehetne a magyar fogyasztókért, ha nem akarna még ebben a helyzetben is nyerészkedni rajtuk. Mert ezt teszi. Nem is kicsit.

Ujhelyi szerint mára egyértelmű, hogy a Fidesz-kormány komoly pénzszűkében van, ezért minden egyes forintot igyekeznek megfogni: na persze, nem az oligarchákon és strómanokon, hiszen ők megint kimaradnak minden extra közteherviselésből,

hanem most a rezsicsökkentésen nyerészkednek!

Ugyanis az Európai Unió lehetőséget adott a tagállamoknak az energia esetében is, hogy kedvezményes adókulcsot vezessenek be, de ezzel egyedül a magyar kormány nem volt hajlandó élni!

Igen, jól értik: Brüsszel, lehetővé tette az energiahordozók áfatartalmának minimálisra csökkentését, de ezt a Fidesz szépen elsunnyogja, így jelenleg nálunk van a legnagyobb adóteher a rezsin

– emeli ki az MSZP politikusa, aki hozzáteszi azt is, hogy a duplájára, illetve hétszeresére növekvő áram-, valamint gáz-ár még jól is jön a kormánynak, hiszen a rekordméretű áfa a rekordméretű áron jóval több bevételt jelent számukra, mint korábban.

Ujhelyi szerint ki kell emelni, hogy már fél évvel Ukrajna véres lerohanása előtt az Európai Unió állam- és kormányfőinek Tanácsa fontos napirendként tárgyalta az elszabaduló energiaárak elleni kormányzati fellépések támogatását, melynek eredményeként bevezetésre került az új, kedvezményes áfakulcs-megállapítási szabadság. Ezzel tehát megdönthető az a kormányzati hazugság, hogy a jelenlegi infláció és energiaár-robbanás kizárólagos okozója az orosz agresszió.

Az igazság az, hogy a magyarországi gazdasági helyzet, a vágtató infláció, a gyenge és hullámzó forintárfolyam alapvetően és eredendően mind a magyar kormány elhibázott és érzéketlen gazdaságpolitikájának következménye és mint így:

a Fidesz kizárólagos felelőssége.

A szocialista EP-képviselő szerint egyedül a Fidesz-kormány tartja mesterségesen rekordmagas mértékben az energia áfatartalmát. Horvátországban felére csökkentették, Romániában, Spanyolországban és Lengyelországban levitték öt százalékra, Belgiumban 21 százalékról lecsökkentették 6 százalékra, Hollandiában 9 százalékra, de még a leggazdagabb európai kisállamnak számító Luxemburgban is kevesebb adótartalom van a rezsin, mindössze 14 százalék; pedig náluk nyolcszázezer forint a minimálbér.

Ha ennyire kell az adóbevétel a Fidesznek, vajon miért nem a válság ellenére is milliárdos osztalékokat kiosztó oligarcha-vállalkozásaikat szorongatják meg? Miért mindig a legvédtelenebb társadalmi rétegeken nyerészkednek? Ha egy csepp tisztesség szorult még a kormányzati vezetőkbe, akkor azonnali hatállyal eltörlik, de legalábbis 5 százalékra csökkentik a gáz- és az áram áfatartalmát. Az EU erre lehetőséget ad, nem tudják „Brüsszelre” fogni. Rendeleti kormányzás zajlik, kétharmados parlamenti többséggel, vagyis bármit megtehetnek, amit akarnak – zárja nyílt levelét Ujhelyi István.

Kövessen minket a Facebookon, hogy azokat a híreket is megkapja, amiket az MTI elhallgat!