Megtörték Orbán ellenállását? Óriási fordulat következhet a kormány politikájában!

Fotó: Európai Parlament/ Fred MARVAUX

A tegnapi nap legfontosabb belpolitikai híre volt, hogy megindult a jogállamisági eljárás Magyarországgal szemben, megküldték a kormánynak a jegyzéket. Mindez azért is fontos, mert ez már nem csak egy diplomáciai üzengetés, hanem kőkemény anyagi vonzata van, az EU-s források jó részéhez nem férhet hozzá a kormányzat, amíg ezek a kérdések nincsenek rendezve.

Már pedig nem kevés összegről beszélünk, csak az uniós helyreállítási alapból több mint 7,2 milliárd euró, azaz több mint 2500 milliárd forint  vissza nem térítendő támogatás nem érkezik meg, nem beszélve hét éves költségvetési ciklus egyéb támogatásairól. Ez mindent összevetve akkora összeg,

aminek a hiánya teljesen lefékezheti Magyarország gazdasági fejlődését!

A magyar kormányzatnak elemi érdeke, hogy valamilyen megállapodásra jusson Brüsszellel, és megkaphassa a betervezett összegeket, amikből már több mint 1000 milliárd forintot ki is fizettett a költségvetés úgy, hogy nem tudja, meg fog-e -és ha igen- mikor érkezni. Nagyon beszédes volt ebben a kérdésben mind Varga Judit igazságügyi miniszter, mind Gulyás Gergely válasza. Gulyás kijelentette, hogy az országnak ki kell maradnia az ukrajnai háborúból, nem a magyar embereknek és a magyar emberekkel kell megfizettetni a háború árát. Ezen kívül közölte, hogy a gyermekek védelme bármilyen szexuális propagandával szemben elsődleges fontosságú. „A kormánynak ezek vörös vonalak. Ezekben a kérdésekben nem tud engedni” – hangzott a kemény kijelentés, ám egy probléma van ezzel:

ez semmi más, mint egy hatalmas mellébeszélés!

Ugyanis a jogállamisági eljárásnak ezekhez semmi köze nincs! Nem ideológiai kérdésekről van szó, hanem egyszerűen az uniós források védelméről, amit akkor vetnek be, ha egy tagállam oly módon sérti meg a jogállamiság elveit, hogy azzal veszélyezteti az uniós alapok hatékony és eredményes kezelését vagy az Unió pénzügyi érdekeit. A kormányzatnak elküldött levélben felsorolják a jogállamiságot, a költségvetési kontrollt, valamint a korrupció elleni küzdelmet jellemző visszásságokat és hiányosságokat, amiket meg kell szüntetni. Van egy másik olvasata is Gulyás Gergely mai válaszának. Ugyanis, a “vörös vonal” kijelölésével egyetlen EU általkifogásolt kérdés megtárgyalása elé sem állított akadályt! Úgy tűnik,

a kormányzat visszavonulót fúj a Brüsszellel szembeni harcban,

és csak itthon jól eladható keménykedéssel akarja elfedni azt, hogy tulajdonképpen meghajolt az unió előtt. Van erre egy mondás: pénz beszél, kutya ugat.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!