Erre nem számított Orbán – komolyan visszaüthet a kettős állampolgárság intézménye

Az ukrán-orosz háború miatt milliók hagyták el hazájukat és kértek menedéket a környező országokban, így Csehországban is. Most azonban Vít Rakusan cseh belügyminiszter bejelentette, szerint a magukat magyar útlevéllel igazolók Csehországban nem jogosultak ideiglenes védelemre, sem szociális segélyekre.

A cseh hatóságok az elmúlt időszakban szembesültek azzal a problémával, hogy a hozzájuk menekülő ukránok egy része ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkeznek, és magukat magyar útlevéllel igazolják. Ám

ők semmiféle hatósági segítségre nem számíthatnak Csehországban,

amire Vít Rakusan cseh belügyminiszter hívta fel a figyelmet. A cseh közlés szerint 1200 ukrajnai roma menekült érkezett Csehországba, a menekültek egy része nem beszéli sem a roma, sem az ukrán vagy az orosz nyelvet, csak magyarul tud, így nehézkes a kommunikáció, hiszen a tájékoztató kiadványok ukránul készültek el.

További gond, hogy nagy – olykor 20-30 személyből álló – családok jöttek át a határon, akiknek a lakhatását igen nehéz megoldani. A roma menekültek a hatóságok ugyanúgy kezelik, mint bárki mást, ám őket családonként az ország különböző területein helyezik el, hogy megakadályozzák az elszigetelt roma gettók kialakulását.  Arról egyelőre semmi hír nincs, hogy a szociális segélyekhez való hozzáférés megtagadása vajon mennyi menekültet kényszerített arra, hogy a kettős állampolgársággal megszerzett útlevelükkel Magyarországon keressenek menedéket.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!