Bajban a Fidesz: ezzel nem számoltak

Érezhetően változni látszik a közhangulat az országban, erre utalhat, hogy az utóbbi időben feltűnően sok kritikus komment jelent meg Orbán Viktor Facebook-oldalán.

Az előválasztás óta a Fidesz uralta a politikai napirendet, az év eleje óta azonban az ellenzék visszaragadta a kezdeményezést, a sikeres népszavazási kampány, a belső viták lecsengése, a sokasodó ellenzéki tömegek Márki-Zay Péter országjárásán mind arra utalnak, hogy az előválasztás utáni vitás időszaknak vége, az ellenzéki egység pedig megszületett.

Feltámadt a remény: lassan lépni sem lehet az országjáráson, úgy nő az ellenzékiek száma

Egyre inkább úgy tűnik, nem jön be Orbán terve, hogy az ellenzéki szavazókkal veresse szét az ellenzéki összefogást, pedig a Fidesz mindent megtett annak érdekében az utóbbi hónapokban, hogy egymásnak ugrassza az ellenzéki pártokat és a szavazóit. Turbófokozatba kapcsolt a lejáratókampány, először Jakab Pétert kezdték ki, majd Hadházy Ákosnak és Márki-Zay Péternek estek neki. Egy darabig úgy tűnt, Orbán terve sikerrel járhat, az ellenzéket az előválasztás után a saját belső konfliktusai kötötték le, az egyes pártok vezetői, köztük Gyurcsány Ferenc láthatóan nehezen tudták megemészteni, hogy az előválasztáson egy külsős civil, Márki-Zay aratott győzelmet. A hódmezővásárhelyi polgármester látszólagos tapasztalatlansága, rossz megfogalmazásai, elszólásai sem segítettek abban, hogy az ellenzéki szavazók egy jelentős része ne érezze úgy, hogy nem a legjobb döntés született Márki-Zay győzelmével.

Az utóbbi hetekben azonban valami változni látszik, a közös népszavazási aláírásgyűjtési kampány új lendületet adott az ellenzéknek, újra volt egy ügy, ami alá mindenki be tudott állni párthovatartozástól függetlenül. Az aláírásgyűjtés összehozta az előválasztás óta széttartó ellenzéki táborokat, és újra megadta az összetartozás élményét.

Visszafoglalta az utcát Orbántól az ellenzék: “Levegőt nem kapunk, annyian jönnek aláírni”

Közben nem várt események is bekövetkeztek, melyek erőt adtak a változást akarók ügyének: a pedagógusoknál hosszú évek után először újra betelt a pohár, két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak február elején. A tanárok után a mozdonyvezetők is bejelentették: ha követeléseik nem találnak meghallgatásra a kormány részéről, márciustól határozatlan időre beszüntetik a munkát.

Elég volt: sztrájkba kezdenek a mozdonyvezetők is, leállítják az egész országot

Két országos sztrájk néhány héttel a választás előtt akár végzetes is lehet Orbán Viktor rendszerére, különösen, ha az ellenzék jó kampányt folytat, és meg tudja őrizni az egységét.

Újabb csapást jelent a Fidesznek, hogy az EBESZ is bejelentést tett, miszerint teljes körű megfigyelő missziót küldenek az áprilisi választásokra, amire uniós tagállam esetén eddig csak Bulgáriában volt példa. Sokak szerint ez akár a végét is jelentheti a korábbi választásokon tapasztalt nyílt csalásoknak, főként, hogy az ellenzék szavazatszámlálókat toborzó akciója is a finiséhez közelít.

Beveti a nehéztüzérséget az EBESZ: több száz megfigyelőt küld a választásra

A remény az előválasztás óta először újra megjelenni látszik az ellenzéki térfélen: Márki-Zay Péter is erről számolt be egy Facebook-posztjában, amikor azt írta: “Az utóbbi napokban érezhetően megnőtt a fórumaimon a résztvevők száma, és megváltozott a hangulat is. Az elmúlt hetek borús pesszimizmusát felváltotta az óvatos bizakodás.”

Márki-Zay: Megfordult a hangulat az utóbbi napokban, a pesszimizmust felváltotta a remény

Közben az ellenzéki kampány is beindult, olyan plakátok jelentek meg országszerte, ami ezreknek nyithatja fel a szemét a Fidesz jelöltjével kapcsolatban:

Ezreknek nyithatja fel a szemét, olyan plakátok jelentek meg váratlanul országszerte Orbánról

Mindezek és a hónapról-hónapra súlyosbodó megélhetési válság látható változást hoztak az ország közhangulatában az elmúlt hetekben: erre utal, hogy korábban sosem látott számban jelentek meg negatív kommentek Orbán Viktor Facebook-oldalán. Hiába folyik a csapból is a sikerpropaganda a 13. havi nyugdíjról és az állítólagos béremelésekről, látványosan egyre kevesebb embernél működnek a Fidesz kampányhazugságai.

Hogy érzékeltessük a változó közhangulatot, mutatjuk, milyen kommentek lepték el tömegével az utóbbi időben Orbán Facebook-posztjait:

k1

k2

k3

k4

k5

k6

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!