Beindult Orbán legaljasabb terve: az ellenzéki szavazókkal vereti szét az összefogást

Ha Orbán Viktor terve beválik, egy-két hónapon belül az ellenzék szavazói fogják szétverni az ellenzéki összefogást. A recept egyszerű: a Fidesz emberei elhitetik, hogy Márki-Zay Péter alkalmatlan, az ellenzéki pártok balfékek, a kormányváltás elúszni látszik – az így pánikba hergelt emberek pedig összeugrasztják a pártokat, akik bűnbakokat fognak keresni. Ehhez persze a sajtó is asszisztál, és máris vége az ellenzéki egységnek, jöhet az újabb Fidesz-győzelem.

Demoralizálás. Rémhírterjesztés. Ez a Fidesz legújabb csodafegyvere az ellenzéki egység szétverésére. És a dolog működni látszik: amióta „valakik” bedobtak a köztudatba egy kamu közvéleménykutatást az ellenzék visszaeséséről, az internetet szinte azonnal elárasztották a pánikszerű reakciók. Hirtelen tele lett a Facebook olyan posztokkal, hogy Márki-Zay Pétert le kell váltani, mert nem képes mobilizálni az ellenzéki szavazókat, meg hogy az ellenzéki pártok tehetetlenek, mert még abban sem tudnak megállapodni, mi legyen a kampány közös színe. Mindenhonnan az ömlik, hogy „nem lesz ez így jó” és hogy „így elúszik a kormányváltás”. És

senki sem veszi észre, hogy ezt mind a Fideszben találták ki, hogy az ellenzéki szavazókkal veressék szét az összefogást!

Orbán már 2010 óta tudja, hogy az egységes Fideszre csak egy ellenzéki egység lehet veszélyes. Ezért alakította át egyfordulóssá a választást, hogy egyik párt se tudjon összefogni a másikkal. Ezért rajzolta át a választási körzethatárokat, ezért indít kamupártokat – most például Gattyánét. Orbán mindent megtett, hogy szétzilált állapotban tartsa az ellenzéket, amikor pedig a pártok mégis összefogtak, a szavazóik között próbál fejetlenséget szítani. És ehhez nem is kellenek nagy trükkök: miután a Gyurcsányozás Márki-Zay esetében láthatóan nem működik, Orbán az előválasztás óta meglévő félelmeket és indulatokat erősíti fel.

Néhány fideszes troll bedobta, hogy Márki-Zay alkalmatlan, és a még mindig csalódott Dobrev hívek máris lelkesen követelik a leváltását.

Az eddig fegyelmezett és összezáró pártokra egyre nagyobb nyomás nehezedik a szavazóik részéről és ehhez a független, vagy annak látszó média buzgón asszisztál.

Az egyik „ellenzéki” tévécsatornát például pont az ilyen helyzetekre tartja a Fidesz. A csatorna a hétköznapokon az ellenzéki hírek egyik legfontosabb forrása, de amikor bele kell nyúlni az ellenzéki szavazók érzéseibe, a televízió Orbánhoz hű tulajdonosa tudja a dolgát. Most például

a televízió honlapja ezt írja: „Megkérdezték Márki-Zayt: januárban megbuktathatják és Donáth Anna lehet a miniszterelnök-jelölt?”

Így működik a manipuláció: a címben ugyan csak egy kérdés van feltéve, de amikor válaszolnak rá, a sejtésből már tény lesz, hiszen beszélnek róla. Ráadásul mindezt egy „ellenzéki” csatorna indítja el, ami még hitelesebbé teszi az egészet. Az emberek elkezdik megosztani a Facebookon, hozzászólnak, más médiumok is átveszik, és ha már sokszor jön ez így szembe, egyre többekben alakul ki az érzés, hogy hát tényleg: le kellene váltani ezt a Márki-Zay Pétert.

Ugyanígy lehetne olyan cím is, hogy „Megkérdezték Orbánt: áprilisban a teljes vagyonával elmenekülhet az országból?”

Ilyet azonban az „ellenzéki” tévécsatorna nem kérdez. Pedig egy jól megtervezett kampánnyal ugyanígy „hírt” lehetne csinálni ebből is. Mint ahogy bármiből. Ennek azonban semmi köze a tájékoztatáshoz, ez ugyanis színtiszta manipuláció.

Persze, nagyon nehéz figyelmen kívül hagyni a dermesztőnek tűnő híreszteléseket. Elnézve az utóbbi napok egynémely politikusi nyilatkozatát, ez sokszor még a pártok embereinek sem sikerül. A jó hír viszont, hogy van megoldás: ha ön aggódik amiatt, hogy esetleg nem jó irányba mennek a dolgok és csökkennek a kormányváltás esélyei,

pánikolás helyett inkább írja alá a kormányváltó népszavazás ívét!

És ha már ott van, azt is nézze meg, milyen sokan tették már meg ezt ön előtt. Ezzel sokkal többet tehetünk a Fidesz bukásáért, mintha Orbán tervének megfelelően kishitűségbe hajszoljuk magunkat valamint egymást, és elkezdjük szétverni a végre összefogó ellenzéki pártok egységét.

Ne dőlj be: ezért hazugság a 444 által közölt felmérés, hogy 14 százalékkal vezet a Fidesz

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!