A kormány elfordította a fejét – Magyarok százezreit hagyták cserben!

Fontos dologra hívta fel a figyelmet a Külgazdasági és Külügyminisztérium előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján Ujhelyi István.

Az EP-képviselő szerint “Orbán Viktor csődöt mondott, a magyar kormány pedig egyszerűen nem foglalkozik azokkal a magyarokkal, akiknek az utazási lehetőségei korlátozottak”.

Az MSZP politikusa emlékeztetett, hogy még idén júliusban lépett hatályba az egységes, európai covid-igazolványról szóló szabályozás, amely azonban automatikusan csak az EU által engedélyezett vakcinákat fogadja el a teljes oltottság igazolásaként. Ujhelyi hangsúlyozta, hogy már akkor figyelmeztette a kormányt: lépniük kell, mert sok százezer magyar munkavállalás, tanulás, vagy épp rokonlátogatás miatti szabad mozgása kerülhet veszélybe az erőltetett és Ujhelyi állítása szerint korrupciógyanús körülmények között beszerzett keleti vakcinák használata miatt.

Orbán azonban lapít, az Európai Tanács ülésein fel sem vetette, hogy a tagállamok mindegyike korlátozás nélkül elfogadja a közel kétmillió magyarnak beadott keleti oltóanyagokat.

Ujhelyi példaként említette többek között Németországot, ahol a legfrissebb döntés értelmében a pusztán keleti vakcinákkal beoltott magyarokat többnapos karanténra kötelezhetik, de számos más – a magyarok számára releváns és fontos – országban is csak drága PCR-tesztek elvégzése után léphetik át a határt a kínai vagy orosz oltóanyagot kapott magyar polgárok.

A szocialista EP-képviselő a sajtótájékoztatón elmondta azt is: megbízható forrásból úgy értesült, hogy a külügyi vezetés bizonyos tagjai titokban már a negyedik oltást is felvették éppen annak érdekében, hogy két európai oltással is rendelkezzenek és ezért ne érjék korlátozások őket. Mint mondta, ezzel kapcsolatban közérdekű adatigénylést nyújtott be a tárcához, de a törvényi határidőn túl sem kapott egyelőre választ.

Ujhelyi szerint hazudik a külügyi tárca abban is, hogy az uniós tagállamok közül többen „brüsszeli politikai nyomásra” nem hajlandóak bilaterális megállapodást kötni a keleti oltások elfogadásáról; szerinte a valóság az, hogy a magyar kormány ezt „elszúrta” és azóta is cserbenhagyja az érintett magyarok százezreit.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!