Diplomáciai botrány – Orbán miatt magyarázkodhat a Külügyminisztérium!

Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában meggondolatlan kijelentést tett, ami miatt jogosan háborodtak fel a horvátok.

A horvát sajtóból tudni, hogy az ügyet a horvátok elég komolyan veszik és bekérették a magyar nagykövetet, illetve a magyarországi nagykövetük pedig Szijjártó Pétertől várja az interjúval kapcsolatos magyarázatot.

A magyar miniszterelnök múlt pénteken fejtette ki gondolatait az EU által tervezett olajembargó kapcsán, ami szerinte nem egyenlő mértékben érinti a tagországokat.

Orbán szerint mi azért indulunk nehezebb helyzetből, mert tőlünk elvették a tengereinket!

“Most ami a tartalmát illeti ennek a javaslatnak, az azért vérzik sok sebből, mert fittyet hány arra a körülményre, hogy az Európai Unióban teljesen különböző adottságú országok vannak. És természetesen, akinek van tengere, és vannak tengeri kikötői, az hajókon tud szállítani olajat a világ bármely pontjáról, de vannak országok, amelyeknek nincsenek tengerei, nekünk is lenne, ha nem vették volna el őket, de nincsenek jelen pillanatban, ezért Magyarországra orosz vagy bármilyen fajta olaj kizárólag csak csővezetéken érkezhet…” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban, majd hozzátette, hogy egy “olyan javaslatot, amely ezt a körülményt figyelmen kívül hagyja, nem tudunk elfogadni, mert ez a javaslat így, ebben a formájában felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával”.

A magyar miniszterelnök tengerrel kapcsolatos kijelentése azonban sérti a horvátok szuverenitását, ezért a külügyminisztériumuk közleményben ítéli el Orbán kijelentését:

“elítélünk minden területi követelést szuverén államokkal szemben”

– írják a horvátok, akik magyarázatot várnak arra vonatkozóan, hogy miért mondott a magyar miniszterelnök olyant, ami a jószomszédi kapcsolatokat szükségtelenül rombolja.

Menczer Tamásnak jutott az a feladat, hogy megpróbálja kimosni Orbánt ebből a kellemetlen helyzetből. Az államtitkár szerint csupán félreértésről van szó, mivel a “Miniszterelnök úr egy történelmi tényt említett” az interjúja során (ami vélhetően Trianon lehetett) – közölte a 444.hu.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!