Von der Leyen nem vár tovább: már a jövő héten elindítja az eljárást Orbán ellen

Közös sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Janez Jansa szlovén elnökkel. Az esemény apropóját az adta, hogy július elsejétől Szlovénia vette át az Európai Unió soros elnökségét, a két politikust azonban többségében a magyar melegtörvény kapcsán kérdezték.

Jansától azt szerették volna megtudni, miért állt ki Orbán mellett a törvény kapcsán. A szlovén kormányfő azt válaszolta: bár abban mindannyian egyetértettek, hogy a melegeket és leszbikusokat ugyanazok a jogok illetik meg, a homoszexualitás kérdésében

“nem mindenki ért egyet a 27 tagú unióból, és nem mindenki gondolkodik egyformán”.

Jansa szerint abban az esetben, ha egy tagállam az uniós joggal ellentétes törvényt fogad el, akkor alkalmazni kell a megfelelő eljárásokat, és majd a bíróság dönt.

Von der Leyen hangsúlyozta, hogy a magyar kormány érvelésével szemben a szülők jogát a gyermekeik nevelésében egyáltalán senki sem vitatja. A vita arról szól, hogy a magyar jogszabály

hátrányosan különböztet meg egy kisebbséget, ezt pedig tiltja az uniós alapszerződés.

Von der Leyen be is jelentette, hogy a kisebbségek védelmének sérelme miatt hivatalos felszólító levél elküldését tervezik Magyarországnak, ez a kötelezettségszegési eljárás első állomása. Ehhez azonban az Európai Bizottság döntése szükséges, ami legközelebb jövő héten ül össze, tehát már a jövő héten elindulhat az eljárás a magyar kormány ellen a melegtörvény miatt.

Egyéb szankciók is tervben lehetnek Orbánnal szemben, erről bővebben itt írtunk:

Valami készül Orbán ellen Brüsszelben: még a nyári szünet előtt sor kerülhet rá

(hvg.hu nyomán)

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!