Matolcsy durván üzent Orbánnak! A Fidesz drágaságot okoz és veszélybe sodorja az embereket!

Fotó: MTI

Matolcsy György durván nekiment Orbán Viktornak! A jegybankelnök hibásnak tartja a Fidesz jövő évi költségvetését és kimondja: a Fidesz drágaságot okoz, a hitelmoratórium pedig veszélyes az emberekre!

Úgy tűnik, Matolcsy György külön mentőcsónakot eszkábál magának a Fidesz lassan süllyedő hajóján. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke az utóbbi időben egyre többször ment neki Orbán Viktornak – erről mi is írtunk –, legújabban a Magyar Nemzet online kiadásában támadja a miniszterelnök intézkedéseit. Mostani írásában

Matolcsy durva üzenetet küldött Orbánnak: szerinte hibás a Fidesz jövő évi költségvetése!

A jegybank elnöke szerint a kormány feleslegesen költekezik és a gazdaságpolitikája növeli az ország elleni pénzügyi támadások veszélyét. Matolcsy elsősorban a jövő évre tervezett 5,9 százalékos hiányt tartja hibásnak, mert szerinte

a Fidesz intézkedései növelik az inflációt, vagyis drágulást okoznak!

Az MNB elnöke szó szerint ezt írja: „Tovább fűti az inflációt a költségvetés 5,9 százalékos GDP-arányos hiányából következő többletkereslet, ami a kiugrásokat tartósan magas inflációs pályára terelheti.”

Matolcsy ezzel egyértelműen arra utal, hogy az Orbán-kormány a hiányból osztogat, vagyis nem tartja helyesnek a gyereket nevelők szja-visszatérítését és a hiteltörlesztési moratórium tervezett meghosszabbítását sem. És ez még nem minden:

Matolcsy árulással felérő kijelentést tesz: kimondja hogy magas az államadósság!

A jegybank vezetője ugyanis világosan leírja, hogy a V4-csoporton belül nálunk a legmagasabb az államadósság, és a Fidesz-kormány akkora hiányt tervez 2022-re, ami az EU-n belül is a harmadik legnagyobb.

Matolcsy szerint a Fidesz költségvetése azért is veszélyes, mert ha a pénzpiacok fenntarthatatlannak ítélik a magyar gazdaságpolitikát, akkor erőteljes pénzügyi támadás érheti Magyarországot.

Az MNB elnöke nyíltan vállalja: a fideszes hitelmoratórium veszélyes a lakosságra!

Ezzel kapcsolatban az MNB hétfőn reggel egy közleményt is kiadott, amelyben felhívják az emberek figyelmét arra, mennyit veszíthetnek, ha hallgatnak a kormányra, és bennmaradnak a moratóriumban. Matolcsy a cikkében le is írja: a fideszes gazdaságpolitika veszélyeit csak a moratórium célzott átalakítása és a költségvetés módosítása védhetik ki.

Matolcsy azt is üzeni Orbánnak, hogy fogja vissza a költekezést.

A jegybankelnök szerint ezt nyugodtan megteheti a Fidesz, mivel „a tervezett állami beruházások jelentős része ráadásul el sem indul 2021-ben, jó részük még 2022-ben sem, ezért felesleges megterhelni velük a költségvetést.”

Matolcsy végül egy Baltasar Graciántól vett idézettel zárja Orbán Viktornak szóló figyelmeztetését: „A bölcs ember többet tanul ellenségeitől, mint a bolond a barátaitól”.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!