Elszólta magát Szijjártó: erre Orbán és a kínai elnök sem számított?

A külügyminiszter egy kedd délutáni megjegyzése arra utal, hogy a magyar kormány nagyon is tisztában van vele, milyen súlyos emberi jogsértések történnek Kínában, mégis blokkolja a közös uniós fellépést.

Egyre nagyobb botrány van kialakulóban Brüsszelben az a magyar vétó miatt, ami megakadályozta, hogy az EU közös, egyhangú nyilatkozatban ítélje el Pekinget a hongkongi demokrácia felszámolásáért. A magyar kormány lépésével szembeni közhangulatot jól jelzi Heiko Maas német külügyminiszter hétfői nyilatkozata, aki sajtótájékoztatóján azt mondta: nem ez volt az első alkalom, hogy Magyarország megtörte az EU egységét, amikor Kína került szóba.

“Teljességgel felfoghatatlan, amit Magyarország tett”

– fogalmazott a német politikus.

Bizonyára nem fog segíteni a magyar kormány álláspontjának tisztázásában Szijjártó Péter keddi nyilatkozata sem, aki egy a cseh külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre lényegében beismerte, hogy az EU-nak van igaza Kína emberi jogsértéseivel kapcsolatban. Mint fogalmazott:

“Az EU eddig nyolcszor adott ki nyilatkozatot vagy határozatot Kínával kapcsolatban, de egyik sem hozott változást, pozitív előrelépést, ezért értelmetlennek tartja egy kilencedik nyilatkozat kiadását.”

Nehéz megérteni, miért blokkolja a kormány a közös uniós fellépést, ha közben ő maga is nyíltan beismeri, hogy szükség volna “változásra” és “pozitív előrelépésre” Kínában. Szijjártó elszólása arra utal, nagyon is tisztában van a kormány azzal, mit művelnek a kínaiak, mégis blokkolják a közös fellépést. Amennyiben így van, kérdés, meddig tűrik ezt a nyíltan renitens viselkedést a szövetségesek. Abból ítélve, mekkora a felháborodás az újabb vétó körül, könnyen lehet, hogy nem sokáig, erről bővebben itt írtunk:

Hatalmas botrány alakul Brüsszelben: “Felfoghatatlan, amit Orbán tett”

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!