Hatalmas botrány alakul Brüsszelben: “Felfoghatatlan, amit Orbán tett”

Óriási diplomáciai botrány látszik kibontakozni Orbán Viktor hétfői vétója miatt, ami megakadályozta, hogy az EU közös, egyhangú nyilatkozatban ítélje el Pekinget a hongkongi demokrácia eltiprásáért – írja a 444 a Politico cikke alapján.

Nem ez volt az első alkalom az utóbbi időben, hogy a magyar kormánynak sikerült összerúgnia a port az uniós tagországok külügyminisztereivel: a közelmúltban kétszer is sikerült megtorpedózniuk egy határozatot Kínával szemben.

Ezt Heiko Maas, a német külügyminiszter is elismerte hétfői sajtótájékoztatóján, ahol úgy fogalmazott: “nem ez volt az első alkalom, hogy Magyarország megtörte az EU egységét, amikor Kína került szóba”. Maas szerint “egyértelmű, hogy miért vétóztak a magyarok” – utalva ezzel a magyar és a kínai diktatúra feltűnően szívélyes viszonyára.

“Teljességgel felfoghatatlan, amit Magyarország tett”

– közölte a német politikus.

A 444 szerint az EU külügyi főképviselője, Josep Borell még egy utolsó nekifutást szeretne, hogy Hongkong ügyében összejöjjön az egységes uniós álláspont, így még egy hetet adnak arra, hogy szakbizottsági szinten legyen egy olyan határozat, amit mind a 27 tagország tud támogatni. Kérdés ugyanakkor, hogy el tudják-e érni, hogy Orbán engedjen a kérdésben, a Polticio szerint ugyanis még egy felpuhított határozati javaslat sem lenne elfogadható a magyar kormány számára.

Jelzi, mennyire kezdhet betelni a pohár Brüsszelben Orbán vétófenyegetéseivel, hogy friss sajtóértesülések szerint a német parlamentben már arról beszélnek, kész lennének akár az uniós alapszerződést is módosítani, csak hogy elejét vegyék a trójai falóként működő tagállamok aknamunkájának.

Az üggyel összefüggésben Szijjártó Pétert is megkérdezték kedden, aki kicsit többet is elárult a kelleténél. Bővebben erről itt írtunk:

Döbbenetes elszólást tett Szijjártó: erre Orbán és a kínai elnök sem számított?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!