Ádernek mennie kell, Orbán pályázik a helyére?

A jövő évi országgyűlési választások és az ellenzéki előválasztás árnyékában kevesebb figyelem esik egy szintén jövőre esedékes választásra. Áder János megbízatása a következő év márciusában lejár, így új köztársasági elnököt kell választani, még a parlamenti választások előtt.

Áder János biztos, hogy nem maradhat a posztján, hiszen második ciklusát tölti, így nem választható újra, utódjáról pedig az országgyűlésnek kell döntenie, megbízatásának lejárta (március 13.) előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal. Eddig mindig a nyár folyamán, legkorábban májusban történt ez a választás, ám Áder utolsó megválasztásával ez az időpont előre csúszott, és így most a Fidesz többségnek lehetősége van rá, hogy újra egy saját pártkatonát ültessen a legfőbb közjogi méltóság székébe. Kimondani is szörnyű,

de akár Orbán Viktort, aki így menekülne a választási vereség elől!

Másképp fogalmazva, ezzel befejezné az állam teljes megszállását, kiszervezését. Energiaszolgáltatás magánkézben, felsőoktatás alapítványokban, alap- és középfokú iskolák nagyrésze egyházi kézben, ügyészség, bíróság Fidesz irányítás alatt, köztársasági elnökként pedig teljesen el tudná lehetetleníteni egy következő parlament munkáját.

Molnár Gyula szocialista politikus nem hiába javasolja, hogy hosszabítsák meg néhány hónappal Áder hivatali idejét, lehetőséget adva az újonnan megválasztott országgyűlésnek a döntésre. Indoklása szerint a nemzet egységét csak olyan köztársasági elnök tudja kifejezni, akit a választásokat követően újonnan megalakuló – az aktuális választói akaratot tükröző – Országgyűlés választ meg.

A formálódó új, közös ellenzéki programban lehetséges, hogy ennél nagyobb változás is történik, sok oldalról hangzik el, hogy

a köztársasági elnököt is közvetlenül válasszák meg az emberek!

Ezt mi is támogatni tudjuk azzal, hogy a NER lebontásához szükség van egy új, népszavazással jóváhagyott valódi alkotmányra is.

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!