Elkaszálta az alkotmánybíróság a tavaly májusi szabály visszamenőleges érvényesítését!

Tavaly a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet elején, a fideszes törvényhozóknak az volt az egyik legfontosabb javaslatuk, hogy az anyakönyvi nyilvántartásban rögzítsék a születési nemet.

Ezt “az elsődleges nemi jelleg, illetve kromoszóma alapján meghatározott biológiai nem” alapján határozzák meg – közölte a 444.hu.

A szabályozás révén, a születési nem felváltotta a személyazonosító adatok nyilvántartásában szereplő nemet, ennek megváltoztatására pedig nincs lehetőség. A törvényt kormánypárti többséggel május végén fogadták el, ez pedig ellehetetleníti a nemváltó műtétek jogi elismerését.

A törvényjavaslat végül hatalmas visszhangot váltott ki hazai és nemzetközi szinten is!

A honatyák azonban beleírták azt is, hogy az új szabályokat már azoknál is alkalmazni kell, akiknek az eljárási folyamata már a módosítás hatályba lépése előtt elindult, illetve azoknál is, akiknél meg kell ismételni az eljárási folyamatot.

Egy érintettet februárban indult ügyét végül erre a törvénymódosításra hivatkozva állították le, ami miatt az a bírósághoz fordult. Az tovább került az Alkotmánybírósághoz, mivel a bíró úgy ítélte meg, hogy a rendelkezés a visszamenőleges hatályú jogalkalmazás tilalmába ütközik.

Az Alkotmánybíróság most hozta meg végső ítéletét, melyben arra jutottak, hogy

alaptörvény-ellenes volt a rendelkezés, így megsemmisítették a visszamenőleges hatályú rendelkezést!

 

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!