Gulyás Gergely szerint álhír, hogy Brüsszel elzárná a pénzcsapokat

“A kormány semmilyen, sem hivatalos, sem informális megkeresést nem kapott a brüsszeli testülettől a közbeszerzések ügyében”

– jelentette ki Gulyás Gergely kedden.

Mint ismert: hétfőn írta meg a Reuters, hogy az Európai Bizottság csak azzal a feltétellel folyósítaná Magyarországnak a helyreállítási alapból származó forrásokat, ha a kormány az elvárásoknak megfelelően több ponton változtat a közbeszerzési törvényen. Javaslataikról állítólag egy dokumentumot is küldtek a kormánynak január végén, Gulyás szerint azonban ez nem igaz.

“A kormány elvárja az Európai Bizottságtól, hogy teremtsen tiszta helyzetet, és azonnal cáfolja a megjelent felvetéseket, mert az ilyen jellegű álhírek aláássák és veszélyeztetik a saját forrásokkal kapcsolatos határozat ratifikációjához szükséges közbizalmat”

– közölte Gulyás.

Hangsúlyozta: a brüsszeli testület saját adatai alapján Magyarországon a közbeszerzési gyakorlat a döntési szempontokat illetően kifejezetten jó, a közbeszerzési eljárások átláthatósága kiemelkedő, a közbeszerzési eljárásokkal kapcsolatos információk 98 százaléka nyilvános.

A miniszter szerint a közzététel nélküli közbeszerzési eljárások száma az elmúlt hat évben 3600-ról 274-re csökkent. Az EU a belső piaci eredménytábla alapján 2019-ben a magyar közbeszerzési rendszert összességében átlagos szintűnek értékelte. “Magyarország a legjobb mutatóval rendelkező tíz tagállam között van, és összesen öt olyan tagország van, amelynek kevesebb a piros jelzése – tehát olyan területe, ahol a bizottság változást ajánl -, mint a magyar kormánynak” – fogalmazott.

Kiemelte ugyanakkor, hogy ettől függetlenül a kabinet külön elfogadott egy határozatot, amely az egy ajánlattevős közbeszerzések arányának jelentős – 15 százalék alá – csökkentését tűzi ki célul.

Bővebben a Reuters értesüléséről itt írtunk:

Radikális lépést tett Brüsszel: eljött az elszámoltatás ideje?

Mi a véleményed? Ide megírhatod!

Kérjük ossza meg cikkünket, hogy mindenkihez eljusson, így segíti lerombolni a kormányzati propagandát!

OSZD MEG!